Ga naar innoud

Protocol en tradities aan het Belgische hof

Gemaakt op 22-07-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Naast de plichten en regels uit de grondwet, zijn er nog andere regels en gebruiken die gelden.

Geboorte

De geboorte van een Belgische prins of prinses wordt afgekondigd in het Belgisch Staatsblad. Als het een kind van de koningin of kroonprins(es) betreft, worden er 101 kanonschoten afgevuurd en wordt de vlag gehesen aan alle overheidsgebouwen. De baby wordt na de geboorte getoond aan een aantal getuigen (vertegenwoordigers van de regering, hofdignitarissen, provinciegouverneur en de burgemeester van de plaats van geboorte). De minister van Justitie stelt een proces-verbaal van verlossing op dat door die getuigen wordt getekend.[1]

Overlijden

Bij het overlijden van een koning gebeuren de volgende zaken:

  • De grootmaarschalk en alle hofdignitarissen nemen ontslag. Het hof gaat in rouw en start alle verrichtingen, zoals het openen van een rouwregister.
  • De minister van Justitie moet namens de regering het overlijden vaststellen en nota nemen van de overlijdensakte. De premier licht de beide Kamers in en deelt het nieuws mee aan volk. Ook kondigt de premier de nieuwe koning aan en de nationale rouw.
  • De federale regering biedt haar ontslag aan.
  • De civiele lijst van de koning wordt afgesloten.

De koning wordt altijd begraven in de Koninklijke crypte te Laken en de rouwdienst wordt gehouden in de Sint Michiels en Sint Goedele kathedraal te Brussel, geleid door de aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Bronnen

Voetnoten

  1. (Trachet, 2010).