Ga naar innoud

Titels van de Nederlandse koninklijke familie

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

De volgende titels zijn in de Nederlandse koninklijke familie in gebruik:

Koningin der Nederlanden

De koning(in) van Nederland voert de titel koning(in) der Nederlanden. Daarnaast worden ook de volgende titels gevoerd:

  • Markies/Markiezin van Veere en Vlissingen
  • Graaf/Gravin van Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg
  • Burggraaf/Burggravin van Antwerpen
  • Baron(es) van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het Land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay en Nozeroy
  • Erf- en Vrijheer/vrouwe van Ameland
  • Heer/Vrouwe van Baarn, Besançon, Borculo, Bredevoort, Bütgenbach, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, Het Loo, Montfoort, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Sankt Vith, Soest, Ter Eem, Turnhout, Willemstad, Zevenbergen

↑ Terug naar boven

Prins(es) van Oranje

Dit is de titel voor de troonopvolger of opvolgster van de koningin. De titel is alleen voorbehouden aan de Nederlandse troonopvolg(st)er. Waar veel vrouwelijke prinsessen normaal de vrouwelijke versie van de titel van hun man mogen gebruiken, mag prinses Máxima zich dus niet "Prinses van Oranje" noemen.

Ook het Huis Hohenzollern voert de titel, momenteel doet dat Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid prins Georg Friedrich van Pruisen. De koning van Pruisen en de Nassau's hadden allebei rechten op het prinsdom Orange. In 1732 gaven ze allebei de rechten op en werd het prinsdom geannexeerd door Frankrijk. De rechten op de titel en het wapen werden toegekend aan de Pruissische koninklijke familie, maar er werd een verdrag gesloten met de Nassau's dat zij ook recht hadden op de titel en het wapen.

↑ Terug naar boven

Prins(es) der Nederlanden

Deze titel wordt verleend aan de kinderen van de koning(in), de man of vrouw van de koning(in), de man of vrouw van de troonopvolg(st)er en hun kinderen. Aangetrouwde leden van de familie krijgen de titel zelf niet, maar mogen zich zo wel noemen. Een Prins(es) der Nederlanden die trouwt zonder toestemming verliest deze titel. Dit gebeurde prins Johan Friso toen hij trouwde in 2004.

↑ Terug naar boven

Prins(es) van Oranje-Nassau

Deze titel hebben de meeste leden van de koninklijke familie. Het is een persoonlijke, niet-erfelijke titel. Alleen bij de koning(in), de troonopvolg(st)er en de koning(in) die afstand heeft gedaan van de troon hebben deze titel als erfelijke titel. De kinderen van prinses Irene en ook die van prinses Christina hebben deze titel niet, omdat hun ouders zonder toestemming trouwden.

↑ Terug naar boven

Prinses van Lippe-Biesterfeld

Persoonlijke titel van koningin Beatrix en haar zussen Irene, Margriet en Christina die zij erfden van hun vader prins Bernhard. In vrouwelijke lijn is de titel niet erfelijk en zijn er dus geen andere leden van de koninklijke familie die deze titel voeren.

↑ Terug naar boven

Prins(es) de Bourbon de Parme

Deze titels worden gevoerd door de kinderen van prinses Irene, vanwege haar huwelijk met prins Carlos Hugo de Bourbon-Parma. In mannelijke lijn is de titel erfelijk. Sinds 1996 staan de kinderen van prinses Irene in de Nederlandse adel ingeschreven als "de Bourbon de Parme". Deze titels hebben verder niets te maken met de Nederlandse koninklijke familie.

↑ Terug naar boven

Graaf/gravin van Oranje-Nassau

Deze titels zijn voor de nakomelingen van prins Constantijn en prins Johan Friso. De titels zijn erfelijk.

↑ Terug naar boven

Jonkheer van Amsberg

Prins Willem-Alexander, prins Constantijn en prins Johan Friso hebben deze titels. Deze titels zijn ook voor de nakomelingen van prins Constantijn en prins Johan Friso. De titels zijn erfelijk.

↑ Terug naar boven

Bronnen