Logo van All Things Royal

De Thaise troonopvolging

In tegenstelling tot andere monarchieeën kent de Thaise koninklijke familie geen vaste lijn voor de troonopvolging. Het is aan de Thaise koning om te beslissen wie hij als zijn opvolger aanstelt. Omdat koning Bhumibol zijn zoon Vajiralongkorn als kroonprins heeft uitgeroepen in 1972, wordt dit gezien als het aanwijzen van zijn zoon als troonopvolger. Echter heeft hij zijn dochter Siridhorn in 1977 ook als potentiële troonopvolger aangesteld.

Diverse mensen zijn bang dat dit onzekerheid zal aanwakkeren onder het Thaise volk en dat de nieuwe koning(in) nog wel eens moeilijkheden zal kunnen ondervinden bij het aanvaarden van de troon na de dood van Bhumibol.
Velen geloven namelijk dat het overlijden van koning Bhumibol, die dan meer dan 60 jaar geregeerd zal hebben, ongeziene rouw en verdriet als gevolg zal hebben die de stabiliteit van het land in gevaar kan brengen.
Dankzij Wikileaks kwam aan het licht dat Amerikaanse ambassadeurs en diplomaten daar ook bang voor zijn. Verrassingen of politieke spelletjes bij het aanstellen van de nieuwe koning(in) kan de instabiliteit dan verergeren.

Gebruikte bronnen

 

Deel deze pagina:


Reacties (0)


Toegestaande tags: <b><i><br>

Voeg een nieuwe reactie toe:Volg ons

All Things Royal is al sinds 2004 dé plek voor al uw info over koningshuizen.