Logo van All Things Royal

Máxima eventueel regentes voor Amalia

Met de troonsbestijging van koning Willem-Alexander afgelopen april, moest er nog één ding geregeld worden: het (eventuele) regentschap voor Amalia, de Prinses van Oranje, mocht deze vóór haar 18e koningin worden. De regering heeft bekend gemaakt dat ze een Koninklijke Boodschap hebben voorgelegd aan de Verenigde Vergadering van de Staten Generaal waarin ze adviseren over het regentschap alsook het ouderlijk toezicht van de minderjarige kinderen van de Koning. Het voorstel van de regering luidt, dat als prinses Amalia door opvolging vóór haar 18e koningin wordt, haar moeder koningin Máxima regentes wordt. Mocht koningin Máxima onverhoopt al vóór het regentschap zijn overleden, zal prins Constantijn regent worden voor prinses Amalia. Ook als koningin Máxima tijdens het regentschap overlijdt of er onverhoopt afstand van doet, zal prins Constantijn regent zijn. Ook is er voorgesteld dat als bij het overlijden van de Koning de kinderen nog minderjarig zijn, het ouderlijk gezag te laten berusten bij koningin Máxima. Zij zal hierin worden bijgestaan door een college van toezicht, bestaande uit de vice-president van de Raad van State, de president van de Algemene Rekenkamer en de president van de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast is er ook een voorstel voor een financiële regeling (een jaarlijkse uitkering) voor de regent. Lees het officiële persbericht: Regentschap en ouderlijk gezag over de minderjarige Koning. Lees de wetsvoorstellen KH regentschap en voogdij. Foto: koning Willem-Alexander/RVD

Reacties (0)


Plaats een reactie

Toegestaande tags: <b><i><br>

Voeg een nieuwe reactie toe:
Volg ons

All Things Royal is al sinds 2004 dé plek voor al uw info over koningshuizen.