Ga naar innoud

De voormalige koninklijke familie van Albanië

Gemaakt op 21-07-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 8-03-2020

Prins Leka en zijn vrouw Elia innig gearmd

Prins Leka en zijn vrouw Elia

© koninklijke familie Albanië

Huidige hoofd van de familie: Prins Leka Ⅱ van Albanië

Dynastie: Huis van Zogu

Ontstaan en afschaffing van de monarchie

Zog was gekozen als eerste president van Albanië op 21 januari 1925 en zijn ambtstermijn voor zeven jaar ging begin februari van dat jaar in. In september 1928 riep hij zichzelf uit tot koning van Albanië en werd het land een constitutionele monarchie.

Tijdens zijn ambt als president leunde Zog al flink op steun van Italië, zover zelfs dat de Albanese bank in Italië gevestigd was. De invloed van Italië op de Albanese politiek was dus groot. Italië viel Albanië binnen. De koninklijke familie vluchtte het land uit om in ballingschap te gaan leven. Mussolini verklaarde ondertussen Albanië een protectoraat van Italië onder de Italiaanse koning Vittorio Emmanuele Ⅲ. Vittorio Emmanuele abdiceerde de Albanese troon in 1943, waardoor Zog weer terug werd uitgeroepen als koning.

Zog keerde niet echter niet terug naar zijn land en was zijn koningsschap definitief kwijt toen in 1946 de Albanese Repuliek werd uitgeroepen.

↑ Terug naar boven

Leden van de koninklijke familie

De familie bestaat uit de volgende leden:

  • Prins Leka Ⅱ van Albanië en zijn vrouw Elia
  • Skënder Zogu (1933), achterneef van prins Leka Ⅱ
  • Mirgin Zogu (1937), achterneef van prins Leka Ⅱ
    • Alexandre Zogu (1963)
    • Michel Zogu (1966)

↑ Terug naar boven

Overzicht koningen Albanië

Het huidige Albanië kende vanaf 1914 de volgende koningen:

  • Vid Ⅰ (prins Wilhelm zu Wied). Regeerde van 7 maart 1914 tot hij in ballingschap ging op 3 september 1914. Met de oprichting van de Republiek van Albanië op 31 januari 1925 was zijn koningsschap officieel voorbij.
  • Zog Ⅰ uit het Huis van Zogu. Regeerde van 1 september 1928 tot 7 april 1939.
  • Tijdens de Italiaanse bezetting riep koning Vittorio Emmanuele Ⅲ van Italië zich uit als koning van Albanië. Hij was koning van 16 april 1939 tot 16 september 1943.

Voor de prinsen en vorsten van wat vroeger Albanië werd genoemd, zie de Wikipedia-pagina over vorsten van Albanië.

↑ Terug naar boven

Kansen op herstel van de monarchie

Op 29 juni 1997 is er een referendum gehouden over de terugkeer van de monarchie. Een meerderheid was tegen. De koninklijke familie van Albanië heeft de uitslag nooit erkend en vermoedde dat er met de uitslagen was geknoeid. Na de dood van kroonprins Leka in 2011 bekende de toenmalige premier dat er sprake van geknoei met de stemmen en dat de monarchie heringevoerd had moeten worden.

Het huidige hoofd van de familie - Leka - werkt sinds 2007 in de Albanese politiek. Eerst in het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later Binnenlandse Zaken. Sinds 2012 is hij politiek adviseur van president Bujar Nishani. Hoewel hij in een monarchie een stabiliserende factor ziet, pleit hij niet hardop voor herstel van de monarchie. Want "dat zou de president niet leuk vinden" heeft hij eens lachend gezegd. Wel wil hij een wettelijke status zodat de familie weer een officiële rol kan vervullen, zoals in Montenegro. Zijn leerschool in de Albanese politiek helpt hem daarbij.

Bronnen: