De voormalige koninklijke familie van Bulgarije

Tsaar Simeon van Bulgarije met hun vrouw, kinderen en kleinkinderen op de trap buiten hun woning
De voltallige koninklijke familie, © Koninklijke familie Bulgarije

Algemene info

Huidige hoofd van de familie: tsaar Simeon Ⅱ van Bulgarije

Dynastie: Huis van Saksen-Coburg en Gotha

Gerelateerd: de koninklijke familie van Groot-Brittannië en de koninklijke familie van België

Ontstaan en afschaffing van de monarchie

Het moderne Bulgarije werd tijdens de Vrede van Berlijn als zelfstandige staat (weliswaar onder Ottomaans gezag) opgericht en erkend. Tsaar Alexander Ⅱ van Rusland schoof zijn neef prins Alexander van Battenberg naar voren om de troon te bestijgen. Van Battenberg bestijgt de troon in 1879 als Prins Alexander Ⅰ van Bulgarije.

Alexander Ⅰ had echter geen ervaring of training om het land te besturen en al gauw voelt hij zich verscheurd tussen de Russische en Bulgaarse belangen. Uiteindelijk wordt hij in 1886 gedongen om af te treden. Een jaar later kiest het land een nieuwe vorst, nu uit het Huis Saksen-Coburg en Gotha: Ferdinand, die als Ferdinand Ⅰ zou regeren.

De keuze voor Ferdinand wordt in de familie met ongeloof begroet. Velen zien hem niet geschikt voor de taak, onder wie de Britse koningin Victoria. Hij weet echter door zijn politiek inzicht zijn regeerperiode tot een succes te maken, met als hoogtepunt totale onafhankelijkheid voor Bulgarije. Tijdens zijn regeerperiode kent Ferdinand Ⅰ zich de titel Tsaar van Bulgarije toe, die zijn latere opvolgers ook zouden gebruiken.

Ferdinand Ⅰ weet het land door een korte burgeroorlog te loodsen en redt de monarchie tijdens de Eerste Wereldoorlog door te abdiceren ten gunste van zijn oudste zoon, die als tsaar Boris Ⅲ gaat regeren. Door zijn plotselinge dood in 1943 wordt Boris' zoontje Simeon tsaar van Bulgarije, met Boris' broer Kyril als regent. Maar de Sovjet-Unie verklaart de oorlog aan Bulgarije en stuurt na een referendum de familie in ballingschap. Dit betekende het einde van de monarchie. Pas in 1996 werd de familie terug toegelaten in Bulgarije.

↑ Terug naar boven

Leden van de koninklijke familie

De familie bestaat uit de volgende leden:

↑ Terug naar boven

Overzicht koningen Bulgarije

Bulgarije kende vanaf 1878 de volgende koningen:

Naam koningvantotOpmerkingen
Alexander Ⅰ 29 april 1879 7 september 1886 Geabdiceerd
Ferdinand Ⅰ 7 juli 1887 3 oktober 1918 Geabdiceerd
Boris Ⅲ 3 oktober 1918 28 augustus 1943
Simeon Ⅱ 28 augustus 1943 15 september 1946

↑ Terug naar boven

Kansen op herstel van de monarchie

Simeon Ⅱ heeft als leider van zijn politieke partij het kunnen brengen tot Minister-President van Bulgarije. Hiermee is hij de enige Europese ex-koning die enigzins weer aan de macht kwam. Maar meer dan één ambtstermijn zat er niet in. Echter heeft hij nooit iets losgelaten of een hint gegeven over mogelijk herstel van de monarchie tijdens zijn politieke carrière.

In een interview met het Franse blad L'Express in juli 2015 zegt hij openlijk dat hij geen herstel voor de monarchie ziet en dat zijn opvolger zich moet richten op het voortzetten van de tradities en historie van de familie, waarbij hij de familie de Bourbon-Parma als voorbeeld noemt. Kansen op herstel van de monarchie in Bulgarije zijn dus zo goed als nihil.

Gebruikte bronnen

Deel deze pagina: