Ga naar innoud

Geschiedenis van de Britse monarchie

Gemaakt op 5-08-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Koningin Elizabeth I

Het Verenigd Koninkrijk heeft net als Denemarken een rijke en lange geschiedenis. De eerste koningen stamden af van mensen die in de 4e eeuw naar Engeland gekomen waren. Koning Alfred Ⅰ was de eerste koning die alle verschillende gebieden samenvoegde. Kort daarop voerden de Deense koningen het bewind.
Willem de Veroveraar (William the Conqueror) werd koning William Ⅰ nadat hij de Deense koning Harold Ⅷ had verslagen. Hierna kwamen er verschillende huizen (dynastieën) aan de macht, waarvan het Huis Plantagenet, Huis Lancaster, Huis York, Huis Tudors en Huis Stuart de bekendste zijn.

De Tudors kwamen aan de macht na de oorlog tussen de Lancasters en Yorks (The War of the Roses). Zij leverden de meest spraakmakende koning en koninginnen af uit de Britse geschiedenis: Henry Ⅷ en zijn dochters Mary Ⅰ en Elizabeth Ⅰ. Henry is vooral bekend om zijn zes vrouwen, Catharina van Aragon (met wie hij Mary kreeg), Anna Boleyn (met wie hij Elizabeth kreeg), Jane Seymour (met wie hij de felbegeerde zoon Edward kreeg), Katherine Howard en Catherine Parr.

Koningin Victoria

Na het overlijden van Henry Ⅷ volgde de 9-jarige Edward zijn vader op. Zijn gezondheid ging snel achteruit en hij overleed op 15-jarige leeftijd. Op zijn sterfbed regelde hij dat lady Jane Grey (een nicht van zijn vader) hem opvolgde. Jane werd echter gauw aan de kant gezet om plaats te maken voor Henry's dochter Mary. Die zou als "Bloody Mary" het werk van haar vader (invoeren van het protestantisme en afzweren van de Katholieke kerk) ongedaan maken. Dit bracht haar halfzus Elizabeth in gevaar.
Uiteindelijk werd Mary ziek en stierf zonder nakomelingen. Dit maakte Elizabeth koningin. Ironisch is dat Henry alles over had voor een zoon, maar zijn dochters grootse koninginnen zouden worden

De Stuarts volgden de Tudors op. Na de Stuarts kwam het Huis Hannover aan de macht. Zij leverde een andere grootse koningin af: koningin Victoria. Hierdoor kwam het Huis Saksen-Coburg en Gotha aan de macht (sinds de Tweede Wereldoorlog Windsor genoemd). Dit Huis raakte vooral bekend door schandalen: zo abdiceerde George Ⅷ om te trouwen met Wallis Simpson, een Amerikaanse die al een paar keer gescheiden was.
Door deze abdicatie werd zijn broer koning, de vader van de huidige koningin Elizabeth. Hoewel George en zijn vrouw Elizabeth (de latere Queen Mum) gespaard bleven van schandalen, werden hun dochters Elizabeth en Margaret niet gespaard. Zo gaf Margaret de liefde van haar leven op (Peter Townsend) om rechten op de troon te houden, hiertoe overgehaald door haar zus (Elizabeth was toen al koningin) en overige familie.

Elizabeth zou met haar vier kinderen ook het nodige te stellen hebben: Drie scheidden namelijk, waarvan de scheiding van haar zoon Charles met Diana de meest publieke scheiding was. Ook haar dochter Anne scheidde (van Mark Philips) en haar tweede zoon Andrew ook (van Sarah Ferguson, beter bekend als "Fergie"). Maar vooral onder de scheiding en schandalen van Charles en Diana hebben de Windsors het meest geleden en het heeft lang geduurd voordat de schade werd hersteld.