Kosten en financiën van het Brits koningshuis

De kosten van de Britse monarchie worden onderverdeeld in de volgende zaken:

De Sovereign Grant

De Britse monarchie kende tot april 2012 het Civil List systeem en dotaties uit de Grants-in-Aid. Sindsdien is er een ander systeem, dat alle kosten van de monarchie moet dekken; de Sovereigns Grant. De Sovereign Grant is een permanentere overeenkomst met betrekking tot de kosten en financiën van de Britse monarchie (de Civil List gelde alleen voor de regeerperiode van de koning/koningin, daarna wordt er voor de nieuwe vorst een nieuwe Civil List opgesteld). Het bevat de volgende afspraken:

↑ Terug naar boven

De Privy Purse en het Hertogdom Lancaster

Met de oude term Privy Purse wordt het privé-inkomen van de koningin bedoeld. Dat bestaat voornamelijk uit inkomsten van het Hertogdom Lancaster. Hoewel het privé-inkomen is, wordt het grootste gedeelte besteed aan uitgaven die niet gedekt worden door de Sovereign Grant.

↑ Terug naar boven

Financiële regelingen voor de Prins van Wales

De kosten van de prins van Wales, zijn vrouw en kinderen worden voornamelijk betaald uit de inkomsten van het Hertogdom Cornwall. Het hertogdom is vrij van belasting, maar de prins van Wales betaald over het geld dat hij vanuit het hertogdom krijgt vrijwillig inkomstenbelasting (op dit moment 40%).

↑ Terug naar boven

Financiële regelingen voor overige leden van de koninklijke familie

De volgende leden van de koninklijke familie worden door de koningin betaald:

↑ Terug naar boven

Gebruikte bronnen

Deel deze pagina: