Ga naar innoud

Titels van de Britse koninklijke familie

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 9-09-2022

Het is gebruikelijk dat de Britse koning(in) bij een koninklijk huwelijk een graafschap of hertogdom verleent aan het bruidspaar. Momenteel zijn de volgende titels in gebruik:

Koning

De titel van de koning is officieel: koning van Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de overzeese gebieden. Hoofd van het Britse Gemenebest en Verdediger van het Geloof.

↑ Terug naar boven

Hertog van Edinburgh

De man van koningin Elizabeth II, prins Philip, kreeg van zijn schoonvader de titels hertog van Edinburgh, graaf van Merioneth en baron Greenwich. Na diens overlijden in april 2021, is de titel overgegaan naar prins Charles. De verwachting is dat nu Charles koning is, prins Edward (nu graaf van Wessex) de titel zal overnemen.

↑ Terug naar boven

Prins(es) van Wales

Dit is de titel voor de Britse kroonprins(es), die ook de volgende titels: graaf/gravin van Chester, hertog(in) van Cornwall, hertog(in) van Rothesay, graaf/gravin van Carrick, baron(es) van Renfrew. Die heeft deze titel niet automatisch: de koning(in) moet deze titel schriftelijk verlenen. Het is traditie dat er daarna wel een formele ceremonie plaatsvindt.

De vrouw van de Prins van Wales mag zich Prinses van Wales noemen. De tweede vrouw van koning Charles, Camilla, mocht deze titel gebruiken maar deed dit niet uit respect voor wijlen prinses Diana (de eerste vrouw van prins Charles). Zij gebruikte de titel hertogin van Cornwall.

Nu Charles koning is, zijn William en zijn vrouw de Prins en Prinses van Wales.

Kinderen van de Prins van Wales zijn "prins(es) (gevolgd door voornaam) van Wales." Bijvoorbeeld prins George van Wales.

In Schotland gebruikt de Prins(es) van Wales alleen de Schotse titels: hertog(in) van Rothesay, graaf/gravin van Carrick, baron(es) van Renfrew.

↑ Terug naar boven

Hertog van Cambridge

Bij het huwelijk van prins William van Wales met Catherine (Kate) Middleton werd hem de titel hertog van Cambridge aangeboden. Daarnaast kreeg hij ook de Schotse titel graaf van Strathearn en de Noord-Ierse titel baron van Carrickfergus. Zijn vrouw Catherine mag de vrouwelijke versie van de titels gebruiken. Hun kinderen zijn prins of prinses van Cambridge.

↑ Terug naar boven

Hertog van Sussex

Bij het huwelijk van prins Harry van Wales met Meghan Markle werd hem de titel hertog van Sussex aangeboden. Daarnaast kreeg Harry de Schotse titel graaf van Dumbarton en de Noord-Ierse titel baron Kikeel. Zijn vrouw Meghan mag de vrouwelijke versie van de titels gebruiken.

Dat prins Harry en Meghan hebben besloten in januari 2020 om geen werkende royals meer te zijn, heeft verder geen invloed op hun titels. Deze mogen ze blijven gebruiken, maar zonder het predikaat Koninklijke Hoogheid ervoor.

↑ Terug naar boven

Hertog van York

De titel hertog van York wordt in de regel toegekend aan de tweede zoon van de koning(in). Prins Andrew kreeg de titel bij zijn huwelijk met Sarah Ferguson. Daarnaast is hij ook graaf van Inverness en baron Killyleagh.
De kinderen van een hertog van York hebben de volgende titel: prins(es) (gevolgd door voornaam) van York. Bijvoorbeeld prinses Beatrice van York.

↑ Terug naar boven

Graaf van Wessex

Bij het huwelijk van prins Edward met Sophie Rhys-Jones werd hem de titel graaf van Wessex en burggraaf Severn toegekend.

↑ Terug naar boven

Princess Royal

Deze titel wordt gewoonlijk toegekend (dit gebeurt echter niet automatisch) aan de oudste dochter van de koning(in). Het is een titel die de persoon in kwestie zijn leven lang draagt. De titel kan dus niet worden toegekend als er nog een Princess Royal in leven is. De huidige Princess Royal is prinses Anne, dochter van koningin Elizabeth.

↑ Terug naar boven

Bronnen: