De keizerlijke familie van Japan

oud-keizer Akihito, oud-keizerin Michiko, keizer Naruhito, keizerin Masako, prinses Aiko, kroonprins Akishino, kroonprinses Kiko, prinses Mako, prinses Kako die kijken naar een lezende prins Hisahito
© Imperial Household Agency

Monarchie sinds: van voor 600
Huidige koning/koningin: keizer Naruhito
Religie: Shinto

Op 22 oktober zal er een officiële plechtigheid komen waarin Naruhito zijn kroning tot keizer zal vieren met internationale staatshoofden.

Leden van de keizerlijke familie van Japan

↑ Terug naar boven

Troonopvolging

Hoewel in het verleden Japan Keizerinnen heeft gekend, staat de huidige wet op de troonsopvolging niet toe dat vrouwen op de troon komen. Deze wet is van kracht sinds 1889. Na de geboorte van Naruhito's dochter Aiko in 2004, is geprobeerd de wet aan te passen zodat Aiko haar vader kan opvolgen als keizerin. Deze plannen werden echter in de ijskast gezet toen Naruhito's broer Akishino in 2006 een zoontje kreeg, Hisahito. Hoewel de huidige premier van Japan vóór wijziging is van de wet, zijn diverse leden van de familie tegen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Naruhito's vrouw Masako al geruime tijd diverse psychische klachten heeft.

  1. Kroonprins Akishino (1965), broer van de huidige keizer
  2. Prins Hisahito (2006), zoon van prins Akishino
  3. Prins Hitachi (1935), broer van de oud-keizer

↑ Terug naar boven

Titels

De keizer(in) heeft de titel Keizer(in) van Japan (Tennõ/Kogõ) met het predikaat Zijne/Hare Keizerlijke Majesteit. Na overlijden krijgen ze een nieuwe naam toegekend.

De kroonprins heeft de titel Kroonprins (Kotaishi) met het predikaat Zijne Keizerlijke Hoogheid.

Keizerlijke prinsen hebben de titel Shinnõ, keizerlijke prinsessen hebben de titel Naishinnõ. Het gaat dan om kinderen en kleinkinderen van de keizer. Overige familieleden hebben de titel õ (voor prinsen) en Nyoõ (voor prinsessen).

↑ Terug naar boven

Grondwet

In Japan zijn belangrijke zaken met betrekking tot de keizerlijke familie - zoals troonopvolging, huwelijk en titels - geregeld in de Wet Keizerlijk Huis.

Wet Keizerlijk Huis

De wet Keizerlijk Huis bevat de volgende bepalingen:

↑ Terug naar boven

Geschiedenis

Japan schijnt al sinds 660 voor Christus geregeerd te worden door keizers en kent strikte regels en tradities. Zo was het lang niet mogelijk voor een burger om iemand te trouwen uit de keizerlijke familie. De huidige keizerin Michiko was de eerste persoon die uit de gewone burgerij kwam en in de familie trouwde. Hoewel het voor prinsen mogelijk is om iemand zonder adellijke achtergrond te trouwen, dienen prinsessen volgens de wet de familie te verlaten.
Gedurende de geschiedenis van het keizerrijk is Japan ook geregeerd door keizerinnen. Met deze wetenschap is het ironisch dat de huidige wet op de troonopvolging geen vrouwen toelaat op de troon.

↑ Terug naar boven

Overzicht keizers van Japan

Keizers van Japan krijgen bij hun overlijden een nieuwe naam toegekend. Voor een complete lijst van alle Japanse keizers sinds het begin van het keizerrijk, zie de Wikipedia-pagina List of Emperors of Japan.

Naam koning van tot Opmerkingen
Meiji 1867 1912 Voor zijn overlijden beter bekend als keizer Mutsuhito
Taishõ 1912 1926 Voor zijn overlijden beter bekend als keizer Yoshihito
Shõwa 1926 1989 Voor zijn overlijden beter bekend als keizer Hirohito
Akihito 1989 30 april 2019
Naruhito 1 mei 2019 heden

Gebruikte bronnen

Deel deze pagina: