De koninklijke familie van Thailand

De koninklijke familie van Thailand

Monarchie sinds: 1238

Huidige koning/koningin: sinds het overlijden van koning Bhumibol in oktober 2016 is het hoofd van de adviesraad - de 96-jarige Prem Tinsulanonda - tijdelijk regent tot in 2017 kroonprins Maha Vajiralongkorn officieel de troon bestijgt.

Religie: Boedhisme

Leden koninklijke familie

De koninklijke familie van Thailand bestaat uit de volgende leden:

Troonopvolging

In tegenstelling tot andere monarchieeën kent de Thaise koninklijke familie geen vaste lijn voor de troonopvolging. Het is aan de Thaise koning om te beslissen wie hij als zijn opvolger aanstelt.

voorheen waren alleen mannen kandidaat voor de troon, maar sinds een wetswijziging in 1974 in de wet op de troonopvolging is het ook voor vrouwen mogelijk troonopvolger te worden.

Op dit moment is Vajiralongkorn de kroonprins, aangesteld door zijn vader in 1972. Prinses Siridhorn heeft de vrouwelijke variant van de titel voor kroonprins gekregen in 1977, wat betekent dat zij eventueel de troon kan bestijgen na het overlijden van haar vader koning Bhumibol. Volgens journalist Andrew Marshall is het dus niet 100% definitief dat Vajiralongkorn in de toekomst de troon zal bestijgen als de nieuwe koning van Thailand.

Diverse mensen zijn bang dat dit onzekerheid zal aanwakkeren onder het Thaise volk en dat de nieuwe koning(in) nog wel eens moeilijkheden zal kunnen ondervinden bij het aanvaarden van de troon na de dood van Bhumibol.

Velen geloven namelijk dat het overlijden van koning Bhumibol, die dan meer dan 60 jaar geregeerd zal hebben, ongeziene rouw en verdriet als gevolg zal hebben die de stabiliteit van het land in gevaar kan brengen.

Dankzij Wikileaks kwam aan het licht dat Amerikaanse ambassadeurs en diplomaten daar ook bang voor zijn. Verrassingen of politieke spelletjes bij het aanstellen van de nieuwe koning(in) kan de instabiliteit dan verergeren.

Gebruikte bronnen

↑ Terug naar boven

Deel deze pagina: