Ga naar innoud

De juwelen van de koninklijke familie van België

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 17-11-2020

De Belgische koninklijke familie heeft een kleine collectie juwelen. Veel juwelen van de vroegere koninginnen en prinsessen zijn verkocht.

Het is de vraag wat er met de juwelen van wijlen koningin Fabiola zal gebeuren. Blijven deze in de koninklijke familie of gaan ze naar haar Spaanse familie? Waarschijnlijk zal het er van af hangen of de juwelen die ze heeft gekregen een geschenk waren voor haar persoonlijk (dan mag ze zelf beslissen wat ze ermee doet) of voor 'de Koningin van België' (dan blijft het in de koninklijke familie).

Tot nu toe zijn de Wolfers-tiara, de oorbellen uit de Tunesische parure, de Waterval-broche en Fabiola's pareloorbellen in de familie gebleven: koningin Mathilde draagt deze sieraden nu.

Losse tiara's en diademen

Foto's: PPE (Albert Nieboer, v.d. Werf), FOD Kanselarij van de Eerste Minister/Belgische monarchie, Zweeds koninklijk hof

↑ Terug naar boven

Overige juwelen

Foto's: FOD Kanselarij van de Eerste Minister/Belgische monarchie, PPE (ddp/Cornelius), Getty Images (William Van Hecke/Corbis)

↑ Terug naar boven

Persoonlijke juwelen

Deze juwelen zijn persoonlijk eigendom of juwelen waarvan we niet zeker weten dat ze in de familie zullen blijven.

Foto's: PPE (Albert Nieboer, v.d. Werf), Getty Images (Stephane Cardinale/Corbis), FOD Kanselarij van de Eerste Minister/Belgische monarchie, Zweeds koninklijk hof

↑ Terug naar boven

Geleende juwelen

Juwelenkenners vermoeden al langer dat koningin Mathilde juwelen leent. Hier zijn juwelen waarvan het zeker is dat ze geleend zijn.

Foto: PPE/Albert Nieboer

↑ Terug naar boven

Verdwenen juwelen

Juwelen die vermoedelijk zijn verdwenen of lange tijd niet meer gezien en juwelen die met zekerheid door verkoop of huwelijk uit de familie zijn verdwenen

Foto's FOD Kanselarij van de Eerste Minister/Belgische monarchie, Getty Images (Tim Graham, William Van Hecke/Corbis)