Ga naar innoud

De Cartier-tiara

Gemaakt op 8-07-2017 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Deze imposante diamanten tiara is gemaakt door Cartier. In 1912 werd de tiara gekocht door koningin Elisabeth van België. Ze droeg de tiara op enkele iconische officiële foto´s, waardoor de tiara haast synoniem werd met haar.

Na haar overlijden erfde haar zoon koning Leopold III de tiara. Zijn tweede vrouw prinses Lilian heeft de tiara gedragen.

Koningin Elisabeth in witte avondjurk met de tiara laag op haar hoofd

Koningin Elisabeth met de tiara
© Belgisch hof

Vanaf het moment dat koning Leopold III bekend maakte dat hij was hertrouwd na het overlijden van zijn eerste vrouw prinses Astrid, is er altijd controverse geweest rondom prinses Lilian. Ook binnen de familie leidde dit tot spanningen, als de diverse verhalen en anekdotes geloofd mogen worden.

En ook op juwelenvlak zorgde Lilian voor controverse, door het dragen van juwelen die als `van Astrid´ of `alleen voor koninginnen´ werden beschouwd en door verkoop van deze tiara.

Ja, u leest het goed. Lilian verkocht in 1987 deze tiara na het overlijden van koning Leopold III. In zijn testament had hij de tiara aan zijn vrouw nagelaten, dus mocht Lilian ermee doen wat ze wilde.

De koper was Cartier zelf, die sindsdien de tiara regelmatig tentoonstelt (weetje: Lilians zus Lydia Baels was getrouwd met Jean-Paul Cartier, hoofd van Cartier's kantoor in Londen).

Bronnen