Ga naar innoud

Het diadeem der Negen Provincieën

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Dit diadeem is een van de belangrijkste stukken uit de collectie en is gemaakt door de Belgische juwelier Van Bever. Het kan op diverse manieren gedragen worden, zelfs als halsband! Bovendien is dit het enige sieraad dat enkel voor de koningin is en niet wordt uitgeleend aan anderen.

Het originele diadeem

Origineel was het diadeem een band (ook wel bandeau) in Griekse stijl met daarop 11 briljanten gemonteerd. Deze stelden de negen Belgische provincies voor, de kolonie Kongo en België zelf. Er zijn trouwens verschillende verklaringen voor waar de laatste diamant voor staat: België of voor de Belgische koninklijke familie.

Prinses Astrid van Zweden kreeg het diadeem cadeau van de Belgische bevolking op 25 februari 1925 vanwege haar huwelijk met Leopold, de latere koning Leopold III.

Foto van koningin Astrid die het diadeem laag op haar voorhoofd draagt
Koningin Astrid met het originele diadeem. © Belgische monarchie

Het diadeem met ruitmotieven

Close-up © PPE/van de Werf

Het diadeem werd aangepast door de briljanten te verwijderen en door het plaatsen van ruitmotieven bovenop de band. De briljanten zijn daarna terug in die ruiten geplaatst maar kunnen verwijderd worden om het diadeem lichter te maken.

Foto van koningin Astrid poserend in galakleding
Koningin Astrid, © Belgische monarchie
Koningin Mathilde, © PPE/van de Werf

Alleen de bandeau

De ruitvormige motieven kunnen volledig verwijderd worden, zodat alleen de band oftewel bandeau overblijft. Dit lijkt de favoriete versie van koningin Mathilde te zijn.

De bandeau is zeer flexibel. Het kan als halsband of armband gedragen worden. Daarnaast kunnen de briljanten aan een collier worden gehangen (zie verder beneden).

Koningin Mathilde in blauwe galajurk Koningin Fabiola poseert zittend in galakleding

Koningin Mathilde en koningin Fabiola op hun staatsieportretten, © Belgische monarchie

Koningin Paola heeft het als halsband gedragen, koningin Mathilde nog niet.

Prinses Lilian is de enige tot nu toe die het als armband heeft gedragen.

Foto van prinses Lilian in galakleding
Prinses Lilian (let op de artdeco-tiara als dogcollar) © Belgische monarchie.

De briljanten als hangers voor een collier

Prinses Lilian heeft de 11 briljanten gebruikt als hangers voor aan een collier. Ze is de enige die de briljanten op deze manier heeft gebruikt.

Foto van prinses Lilian in galakleding
Prinses Lilian, © Belgische monarchie.

Foto's:

Hieronder een lijst van evenementen waarop het diadeem der Negen Provincieëen - in alle mogelijke settings van hierboven - is gedragen, met links naar een foto.

28 november 2016: koningin Mathilde draagt de tiara - en de Watervalbroche - tijdens het staatsbezoek van België aan Nederland.

18 mei 2016: koningin Mathilde draagt alleen de bandeau tijdens het staatsbezoek van Jordanië aan België

15 april 2015: koningin Mathilde draagt het diadeem voor de eerste keer met ruitmotieven tijdens de 75ste verjaardag van de Deense koningin Margrethe II

13 juni 2015: koningin Mathilde met de tiara op het huwelijk van prins Carl-Philip van Zweden en Sofia. Ze draagt ook Fabiola's watervalbroche.

31 maart 2014: Koningin Mathilde met alleen het bandeau tijdens het staatsbezoek van China aan België.

2013: Koningin Mathilde met alleen het bandeau voor haar eerste staatsiefoto als koningin van België

20 juni 2006: koningin Paola draagt het diadeem samen met de ruitmotieven voor het staatsbezoek van Nederland aan Belgë

14 mei 2004: Koningin Paola draagt de bandeau als dogcollar (en de artdeco-tiara als tiara) op het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken.

20 mei 2003: koningin Paola draagt het diadeem samen met de ruitmotieven voor het staatsbezoek van Noorwegen aan België.

22 oktober 1996: koningin Paola draagt het diadeem samen met de ruitmotieven tijdens het staatsbezoek van België aan Japan.

20 september 1994: koningin Paola draagt het diadeem samen met de ruitmotieven tijdens het staatsbezoek van België aan Spanje

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400

The Court Jeweller (2016). The Nine Provinces Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendor (2016). Tiara Thursday: The Nine Provinces Tiara, Revisited