Ga naar innoud

De Franco-tiara (het Spaanse huwelijksgeschenk)

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © William Van Hecke/Corbis via Getty Images

Deze tiara is geschonken door de Spaanse generaal Franco aan koningin Fabiola toen zij trouwde met koning Boudewijn (Fabiola was Spaans). De tiara bestaat uit diamanten die een bloemmotief vormen. De knop van de bloemen wordt gevormd door een robijn, smaragd of aquamarijn.

Het diadeem kan op twee manieren gedragen worden: de bloemen op een diamanten basis zodat het een kroon vormt, of de bloemen naast elkaar op een dun frame zodat je meer een bloemenkrans krijgt. De bloemen zijn demonteerbaar en kunnen aan een collier bevestigd worden.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Het is mogelijk dat de tiara eigendom is geweest van de hertogen van Medinacelli, er is een portret van de markiezin van Las Navas die de tiara draagt. De hertogen zouden de tiara verkocht hebben aan nonnen. Doordat hun klooster werd geplunderd werd het 'oorlogsbuit' van Franco. Het verhaal gaat dat de nonnen echter de edelstenen vervangen zouden hebben door nepstenen. En dat men er op tijd achter kwam toen Franco het cadeau wilde geven, zodat alles vervangen kon worden door echte stenen.

Koningin Fabiola droeg de tiara in kroonvorm voor het laatst tijdens een staatsbeoek in Oostenrijk. Daarna droeg ze de tiara altijd in bloemenkransvorm (voor het laatst met het staatsbezoek van Spanje in 2000) In 2005 droeg ze de bloemen voor het laatst aan collier (staatsbezoek van Polen). De tiara is al een lange tijd niet meer gezien.

Embed from Getty Images

Bronnen:

  1. Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400
  2. The Court Jeweller (2014). Saturday Sparkler: Queen Fabiola's Spanish Wedding Gift Tiara
  3. The Royal Order of Sartorial Splendor (2013). Tiara Thursday: Queen Fabiola's Spanish Wedding Gift Tiara