Ga naar innoud

De Watervalbroche

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © PPE/v.d. Werf

Deze broche is afkomstig uit Fabiola's collectie en is enkele jaren geleden al cadeau gegeven aan koningin Mathilde. In het begin dacht men dat Mathilde het mocht lenen maar aangezien ze ook met de broche is gezien na het overlijden van Fabiola in 2014, is het duidelijk dat Mathilde de nieuwe eigenaar is.

Het is een broche die volledig uit diamanten bestaat. De diamanten zijn van verschillende groottes en in een design gezet dat aan een waterval doet denken. Vandaar de naam.

Het is een imposante broche die met recht thuishoort in de Belgische koninklijke collectie. De herkomst van de broche is niet bekend. Juwelenkenner Christophe Vachaudez stelt dat het best eens uit de erfenis van een lid van de koninklijke familie zou kunnen komen. Dat het een cadeau was van koning Boudewijn behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Bij de feestelijkheden rond het huwelijk van William en Kate in 2011 werd koningin Mathilde voor de eerste keer met de broche gezien: in het haar!

>© Anuschka Becker / Nobiliana

Ze heeft de broche ook gedragen op de eerste staatsieportretten sinds haar man Filip koning werd:

koningin Mathilde in blauwe galajurk voor haar eerste officiële staatsiefoto als koningin
© FOD Kanselarij van de Eerste Minister

Foto's

28 november 2016: koningin Mathilde draagt de broche - en het diadeem der Negen Provincieën - tijdens het staatsbezoek van België aan Nederland.

29 april 2013: Koningin Mathilde met de broche (en de Lauwerkrans-tiara) tijdens de festiviteiten rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander der Nederlanden

20 oktober 2012: koningin Mathilde draagt de broche op het huwelijk van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg

2 juli 2011: koningin Mathilde draagt de broche op het huwelijk van prins Albert II van Monaco

Een evenement gemist waarop dit sieraad is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen

  • Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400
  • The Court Jeweller (2018). Queen Fabiola's Diamond Fringe Brooch