Ga naar innoud

De bloemen aigrette-tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Getty Images/Antony Jones/UK Press

Deze tiara van diamanten met bloemen-motief stamt uit de 19e eeuw en is zeer bijzonder. Het sieraad loopt als een soort krans om het hoofd heen. Het is in meerdere opzichten bijzonder: Het kan in verschillende delen worden losgemaakt en gedragen. Zo kan een gedeelte van de tiara gebruikt worden als broche en/of als haarornament.

Koningin Margrethe zegt in de documentaire Kongelige Juvelerner over deze tiara: "Ik vind het leuk om het iedere keer op een iets andere manier te dragen en ik geloof dat mijn kapper dat ook leuk vindt."

De herkomst van dit sieraad is niet geheel duidelijk. Er wordt gespeculeerd dat het eigendom is geweest van groothertogin Anastasia Michailovna van Rusland. Haar oudste dochter - Alexandrine - was getrouwd met koning Christian X van Denemarken. Wat wel wel weten is dat het rond 1960 eigendom was van de Deens-Amerikaanse tenor Lauritz Melchior, zijn vrouw is er namelijk me gefotografeerd. In 1963 verkopen de Melchiors de tiara. Koper: koning Frederik IX van Denemarken, zoon van koning Christian X en koningin Alexandrine.

Wellicht is de speculatie over groothertogin Anastasia niet zo gek en kocht koning Frederik de tiara omdat het aan zijn grootmoeder heeft behoord? In ieder geval maakt de tiara vanaf dat moment deel uit van de collectie. Frederiks vrouw koningin Ingrid draagt de tiara geregeld. Haar dochter koningin Margrethe erft de tiara als Ingrid in 2000 overlijdt. En voor de creatieve en veelzijdige vrouw die koningin Margrethe is, is dit een perfecte tiara.

Foto's

14 mei 2004: koningin Margrethe draagt de tiara op het huwelijk van haar zoon kroonprins Frederik met kroonprinses Mary

15 april 2000: koningin Margrethe draagt de tiara op het feest ter ere van haar 60-ste verjaardag

17 februari 2000: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens het staatsbezoek van Denemarken aan het Verenigd Koninkrijk

18 november 1995: koningin Margrethe draagt de tiara op het eerste huwelijk van haar zoon prins Joachim (met Alexandra Manley)

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen: