De saffieren Connaught-broche

Close-up, © Getty Images/Pascal Le Segretain

Dit is een broche, bestaande uit een saffier omringd door diamanten. Een kleine diamanten hanger onder de broche en een kort parelsnoertje aan beide kanten maakt het ontwerp af.

De broche kan worden teruggevoerd naar prinses Louise Margrethe van Pruissen. Zij trouwde de hertog van Connaught, een van de zonen van de Britse koningin Victoria in 1879. Tussen de huwelijksgeschenken bevond zich deze broche, cadeau gegeven door kolonel Stannerly.

De broche werd geërfd door prinses Margaret van Connaught, dochter van prinses Louise. Zij nam het met zich mee naar Zweden toen ze trouwde met de toekomstige koning Gustaf IV Adolf van Zweden. Naar verluidt is in die periode de broche wat aangepast.

Koning Gustaf IV Adolf van Zweden en prinses Margaret hadden één dochter, prinses Ingrid. De liefde bracht Ingrid naar Denemarken: ze trouwde koning Frederik IX van Denemarken.

Koningin Ingrid droeg de broche op belangrijke familieleden en leende het soms uit aan haar dochter, de huidige koningin Margrethe II.

Koningin Margrethe erfde de broche en gaf het op haar beurt in 2006 door aan kroonprinses Mary ter gelegenheid van de geboorte van prins Christian.

Kroonprinses Mary droeg de broche voor het eerst op de doop van haar zoon prins Christian en ook op de doop van de tweeling Vincent en Josephine droeg ze de broche.

Bronnen:

The Court Jeweller (2015). The Connaught Sapphire Brooch

The Court Jeweller (2014). Birthday Jewels: Crown Princess Mary Of Denmark

The Royal Watcher (2017). Connaught Sapphire Brooch

Deel deze pagina: