Ga naar innoud

De parure met diamanten, robijnen en parels

Gemaakt op 11-03-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

De set tentoongesteld in Kasteel Rosenborg © Laura Dekker

De juwelen in deze parure zijn uit diamanten, robijnen en parels. Het maakt deel uit van de Deense kroonjuwelen wat betekent dat de juwelen alleen gedragen kunnen worden door de koningin en niet meegenomen mogen worden naar het buitenland. Als ze niet in gebruik zijn kun je de kroonjuwelen bezichtigen in kasteel Rosenborg.

Het collier - 19 grote parels - is te dateren rond 1600 en is het oudste stuk uit de collectie. Het was eigendom van koningin Charlotte Amalie (1650-1714), getrouwd met koning Christian V. Maar in de documentaire De Kongelige Juveler speculeert koningin Margrethe II dat het mogelijk eigendom is geweest van Leonora Christina, hertogin van Ulefeldt. Zij was zonder rechtszaak door haar halfbroer koning Frederik III opgesloten in de gevangenis.

De rest van de set is gemaakt door juwelier C.M. Weishaupt in 1840 voor koningin Caroline Amelie, getrouwd met koning Christian VIII. Daarna raakte de set een beetje in de vergetelheid. Koningin Ingrid - de moeder van de huidige koningin Margrethe II - droeg deze juwelen in bed om de parels hun glans terug te geven (parels hebben huidcontact nodig om mooi te blijven).

Koningin Margrethe draagt de set regelmatig en creatief als ze is combineert ze het vaak met tiara's en andere diamanten juwelen.

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen:

The Royal Order of Sartorial Splendour (2016). Royal Jewels of the Day: The Danish Crown Pearls and Rubies