Ga naar innoud

De Oranje-Nassau pareltiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Antony Jones/UK Press

In het Engels wordt deze tiara ook wel eens Pearl poiré tiara genoemd. Deze tiara bestaat uit diamanten en parels in de vorm van een peer (in het Frans: poiré) en is gemaakt in de eerste helft van de 19e eeuw. De parels zijn en tremblant gezet, wat wil zeggen dat ze bewegen als de draagster haar hoofd beweegt.

Volgens het boek van de Deense juwelenkenner Bjarne Steen Jensen is de tiara een huwelijksgeschenk in 1825 voor prinses Louise van Pruissen, die trouwt met de Nederlandse prins Frederik. Velen nemen aan dat de tiara is gemaakt in Duitsland, hoogstwaarschijnlijk Berlijn. Er is een bijbehorende diamanten broche, met vijf parels als hanger.

De tiara krijgt echter een kopie. Louises broer prins Albrecht trouwt met de Nederlandse prinses Marianne. Prinses Marianne krijgt van haar schoonvader dezelfde tiara als Louise. Van Mariannes tiara weten we echter niet waar deze is gebleven nadat haar kleindochter Charlotte van Mecklenburg-Schwerin deze tiara erft.

Louises tiara is daarentegen wel goed bewaard gebleven. In haar testament geeft zij de tiara door aan haar dochter, die ook Louise heette. Die is getrouwd met koning Carl van Zweden en Noorwegen. Na het overlijden van haar moeder keert koningin Louise van Zweden en Noorwegen terug naar huis met de tiara. Kort na thuiskomst krijgt ze echter een longontsteking, waaraan ze overlijdt. Ze heeft de tiara helaas dus nooit kunnen dragen.

Prinses Lovisa, het enige overgebleven kind van koningin Louise van Zweden en Noorwegen, is nu de eigenaar van de tiara. Zij trouwt met kroonprins Frederik van Denemarken. Door haar huwelijk verhuist de tiara naar Denemarken.

Frederik en Lovisa worden in 1906 koning en koningin van Denemarken. Lovisa draagt andere parelsieraden bij de tiara en broche om zo een parure te vormen. Verder voorkomt ze dat de juwelen verloren gaan door ze in haar testament in een stichting te plaatsen. Hoewel ze geen deel uitmaken van de kroonjuwelen worden ze doorgegeven van koningin tot koningin, en ook enkel gedragen door de koningin.

Koningin Margrethe draagt de set geregeld. En bij het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015 droeg ze als passend eerbetoon deze tiara om de gedeelde geschiedenis met Nederland van de tiara te eren.

Foto's

17 maart 2015: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens het staatsbezoek van Nederland

15 januari 2012: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens de festiviteiten rond haar 40-jarig regeringsjubileum

1 januari 2012: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens de Nieuwjaarsreceptie

1 januari 2009: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

1 januari 2008: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens de Nieuwjaarsreceptie

16 november 2004: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens het staatsbezoek aan Japan.

13 mei 2004: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens een theatervoorstelling aan de vooravond van het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary

20 oktober 2003: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens het staatsbezoek van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg

15 april 2000: koningin Margrethe draagt de tiara tijdens festiviteiten rond haar 60ste verjaardag.

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje