De Klaprozen-tiara

Dit is een van de meest aparte tiara's die er zijn. Eigenlijk kun je het beter een hoofdtooi noemen dan een tiara of diadeem. Het juweel is uit goud gemaakt - elke bloem is 21 karaat - en bestaat uit klaprozen die op het hoofd geplaatst worden. De bloemen zijn via een stengel aan een haarkam bevestigd. In de bloemen zijn kleine parels gezet en met aquamarijnen worden er dauwdruppels gesuggereerd. Ook zijn er insecten gemaakt uit edelstenen bij de bloemen te vinden. De bloemen zijn ook los te dragen. En om het af te maken: er horen ook oorbellen en een halsketting bij.

Een zeer modern en creatief sieraad. Geen wonder dat de kunstzinnige koningin Margrethe II zelf de opdracht gaf in 1976 aan kunstenaar Arje Griegst. Met als resultaat een sieraad dat je als juwelenliefhebber óf mooi vindt óf haat. Persoonlijk zie ik kroonprinses Mary in de toekomst dit niet dragen, daarvoor is het teveel `Margrethe´.

Foto's

8 oktober 2003: koningin Margrethe draagt de oorbellen en enkele losse bloemen op het verlovingsdiner van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary>

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen:

The Court Jeweller (2016). The Golden Poppies

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). A Very Special Tiara Friday: The Golden Poppies

Deel deze pagina: