Ga naar innoud

De robijnen parure

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Kroonprinses Mary in rode avondjurk met de gehele juwelenset

Kroonprinses Mary met de set © Deens hof

Deze omvangrijke set juwelen bestaat uit een tiara, collier, armband, broche, oorbellen en - sinds de vernieuwingen door kroonprinses Mary - een ring. Maar bovenal kent deze set een mooi historisch verhaal dat begint in Frankrijk. Jazeker, je leest het goed: niet Denemarken maar Frankrijk.

We moeten namelijk terug naar Napoléon Bonaparte. Voordat hij Joséphine de Beauharnais ontmoet en trouwt, is hij verloofd met Désirée Clary, dochter van een Franse koopman. De verloving wordt verbroken, maar Désirée blijft wel dicht bij de Bonaparte-familie omdat haar zus Julie is getrouwd met een broer van Napoléon: Joseph. Zijzelf zal uiteindelijk trouwen met Jean Bernadotte.

Napoléon kroont zichzelf tot keizer en de ceremonie moet vol pracht en praal zijn. Zijn maarschalken - onder wie Bernadotte - krijgen geld om voor hun vrouwen juwelen te kopen. Een juwelier in Parijs krijgt de opdracht om voor Désirée een mooie set te maken. Hier ontstaan het collier, armband, oorbellen, broche en ornamenten om in het haar te dragen.

Na de kroning krijgt Bernadotte een Italiaans prinsdom als dank van Napoléon. Hiermee wordt deze set voor het eerst een koninklijke juwelenset. Een aantal jaren later krijgt Bernadotte het aanbod de kinderloze King Carl XIII van Zweden op te volgen.

Het aanbod wordt geaccepteerd en zo worden Jean Bernadotte en zijn vrouw Désirée koning en koningin van Zweden. Hun zoon kroonprins Oscar zal later Joséphine van Leuchtenberg trouwen en koning van Zweden worden.

Als Désirée overlijdt laat ze de robijnen parure na aan haar schoondochter Joséphine, die intussen koningin van Zweden is. Joséphine geeft de parure op haar beurt door als huwelijksgeschenk aan haar kleindochter prinses Louise die in 1869 trouwt met de latere Frederik VIII van Denemarken. Vanwege het rood van de robijnen en het wit van de diamanten vindt ze het prima bij de vlag van Denemarken passen, het nieuwe thuisland van Louise.

De zoon van Frederik en Louise trouwt in 1898 prinses Alexandrine van Mecklenburg-Schwerin en Louise geeft als huwelijksgeschenk de ornamenten voor in het haar aan prinses Alexandrine. Deze ornamenten worden gebruikt om een tiara te maken. Louise houdt de rest van de set voor zichzelf. Na de dood van Louise krijgen Christian en Alexandrine - inmiddels koning en koningin van Denemarken - de rest van de set.

Kroonprinses Mary in blauwe avondjurk met de gehele juwelenset

Kroonprinses Mary met de tiara in nieuwe vorm
© Deens hof

Koningin Alexandrine geeft de hele parure weg als huwelijksgeschenk aan haar schoondochter Ingrid, als in 1935 kroonprins Frederik trouwt met de Zweedse prinses Ingrid. Ingrid zal de parure heel vaak dragen. Bij haar overlijden in 2000 erft kroonprins Frederik de set, om die aan zijn toekomstige vrouw te geven. In 2004 trouwde hij met kroonprinses Mary en zoals het in de erfenis van koningin Ingrid was bepaald, mag Mary als vrouw van Frederik de parure dragen.

Kroonprinses Mary heeft in 2010 de juweliers van het merk Marianne Dulong - veel van haar persoonlijke juwelen komen van dit merk - opdracht gegeven voor restauratie en om de tiara aan te passen zodat deze beter op haar hoofd past. De tiara is hiervoor ingekort en van de overgebleven ornamenten van de tiara zijn haarspelden gemaakt en een ring. De oorbellen zijn aangepast zodat ze ook met een parel gedragen kan worden. Over dit gehele project kun je meer lezen op de website van Dulong.

Foto's

15 april 2015: Kroonprinses Mary draagt de tiara en oorbellen en een broche in het haar.

1 januari 2015: Kroonprinses Mary draagt de tiara, collier en oorbellen tijdens de nieuwsjaarreceptie. de oorbellen hebben een parel als hanger en het collier is in zijn kleinste vorm.

1 januari 2007: kroonprinses Mary draagt het collier, de tiara en oorbellen tijdens de nieuwjaarsreceptie

13 mei 2004: De dag voor hun huwelijk draagt kroonprinses Mary de parure tijdens een gala.

11 mei 2004: kroonprinses Mary draagt de parure voor het eerst tijdens een diner, drie dagen voor haar huwelijk met kroonprins Frederik.

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen: