De smaragden parure

Koningin Margrethe in groene avondjurk met een serieuze gezichtsuitdrukking
Koningin Margrethe met de set
© Getty images/Tim Graham

De set tentoongesteld in Kasteel Rosenborg
© Laura Dekker

Deze parure - bestaande uit een tiara, collier, broche en oorbellen - bestaat uit 2650 diamanten en 67 smaragden. De set werd in 1840 gemaakt door juwelier Weisshaupt in opdracht van koning Christian VIII als cadeau voor zijn vrouw koningin Caroline Amalie.

De diamanten en smaragden die de juwelier gebruikte behoorden al tot de koninklijke collectie. De 26 grootste smaragden zijn uit 1723 en waren een geschenk van toenmalig koning Christian VI voor zijn vrouw koningin Sophie Magdalene, toen ze beviel van de latere koning Frederik V. De overige smaragden waren eigendom van prinses Charlotte.

De gehele set behoort tot de kroonjuwelen van Denemarken, wat betekent dat de juwelen alleen gedragen kunnen worden door de koningin en niet mee kunnen worden genomen naar het buitenland. Als ze niet in gebruik zijn kun je de kroonjuwelen bezichtigen in kasteel Rosenborg.

Foto's

1 januari 2007: koningin Margrethe draagt de parure tijdens de Nieuwjaarsreceptie

11 mei 2004: koningin Margrethe draagt de parure tijdens festiviteiten rond het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen:

The Court Jeweller (2016). The Danish Emerald Parure Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Danish Emerald Parure Tiara

Deel deze pagina: