Thyra's saffieren tiara

Deze tiara is gemaakt uit goud, zilver en diamanten. Het design bestaat uit kleine diamanten bloemen die geplaatst zijn tussen grotere diamanten elementen. De grote diamanten elementen hebben een saffier in het midden. De saffieren kunnen trouwens vervangen worden door turkooizen. De tiara is gedateerd rond de laatste helft van de 19e eeuw.

Eigenaar van deze saffieren tiara was prinses Thyra van Denemarken, dochter van koning Frederik VIII en koningin Louise. Prinses Thyra zou echter nooit trouwen en kinderloos blijven en liet de tiara na aan haar nicht, prinses Caroline-Mathilde. Prinses Caroline-Mathilde was getrouwd met prins Knud, een broer van koning Frederik IX van Denemarken. Koning Frederik had drie dochters - de huidige koningin Margrethe II, prinses Anne Marie en prinses Benedikte - en vrouwen konden toen de troon nog niet bestijgen. De wet werd later aangepast, maar tot het zover was, was prins Knud de troonopvolger.

Prins Knud en prinses Caroline-Mathilde kregen drie kinderen, onder wie hun enige dochter Elisabeth. Prinses Caroline-Mathilde liet de tiara na aan prinses Elisabeth. Op officiële gelegenheden zien we prinses Elisabeth dus steeds met deze tiara.

Foto's

Bronnen:

The Royal Order of Sartorial Splendour (2015). Tiara Thursday: Princess Thyra's Sapphire Tiara

Deel deze pagina: