Ga naar innoud

De Braunschweig-tiara

Gemaakt op 31-12-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up; © Getty Images

Deze tiara komt oorspronkelijk uit het bezit van keizerin Josephine, de vrouw van Napoleon Bonaparte. Op de Duitse website RoyalMagazin.de is een schilderij te zien waarop de keizerin is afgebeeld met de tiara.

Hoe de tiara precies in Duitsland terecht komt, is niet bekend. Wel weten we dat in 1913 Adolf Hartwieg bij juwelier Moritz Elimeyer de tiara koopt. Hartwieg was namelijk op zoek naar een geschikt huwelijkscadeau voor prinses Victoria Luise van Pruisen die zou gaan trouwen met prins Ernst August Ⅲ van Hannover, de latere hertog van Brunswijk (Braunschweig in het Duits).

Portret van prinses Victoria Luise
met de tiara.

De juwelier aan het hof van de Hannovers heeft er wel wat werk aan, want de tiara is niet in beste conditie. Maar na schoonmaken en herstellingen wordt het aangeboden aan prinses Victoria Luise. Ze is erg blij met het geschenk en zal de tiara vaak dragen. Zelfs als de monarchie en de vorstendommen in Duitsland zijn afgeschaft.

Na haar dood is de tiara lange tijd niet gezien en er werd gevreesd dat het was verkocht. Maar in 2004 droeg prinses Caroline van Monaco - echtgenote van prins Ernst August van Hannover - de tiara. Het is slechts de enige keer dat ze de tiara heeft gedragen en aangezien het huwelijk tussen Caroline en Ernst August in slechte staat lijkt te verkeren, is het misschien ook de laatste keer.

Foto's