Ga naar innoud

De antieke corsage-tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze tiara was origineel een grote diamanten corsage (vandaar de naam) met parels. Als tiara heeft het vooral dienst gedaan als een huwelijkstiara: kroonprinses Marie-Chantal en prinses Tatiana droegen het op hun huwelijk.

Koningin Victoria van Zweden had een grote diamanten corsage met parels (foto). Ze liet deze corsage na aan haar kleindochter prinses Ingrid, die door haar huwelijk met Frederik koningin van Denemarken zou worden.

Koningin Ingrid droeg de corsage als hanger aan een halsketting en als broche (foto). Maar voor de 18e verjaardag van haar dochter Anne-Marie liet ze de corsage vermaken als tiara. Hun andere dochters Margrethe en Benedikte ontvingen voor hun 18e verjaardag ook een tiara als cadeau.

Anne-Marie trouwde de Griekse koning Constantijn en bleef deze tiara regelmatig dragen. Haar dochters Alexia en Theodora hebben deze tiara ook op jonge leeftijd gedragen (foto Alexia met tiara, foto's Theodora met tiara).

De tiara heeft ook dienst gedaan als huwelijkstiara. Koningin Anne-Marie leende de tiara uit aan haar schoondochters Marie-Chantal toen die in 1995 trouwde met kroonprins Pavlos, en aan Tatiana voor diens huwelijk in 2010 met prins Nikolaos. Kroonprinses Marie-Chantal heeft na haar huwelijk de tiara nog een aantal keer gedragen (foto's), maar gebruikt sindsdien eigenlijk alleen haar fringe-tiara.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). The Antique Corsage Tiara