Ga naar innoud

Koningin Sophie's diamanten tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze imposante diamanten tiara was eigendom van prinses Sophie van Pruissen, echtgenote van de latere koning Constantijn I van Griekenland. Mogelijk was het een huwelijksgeschenk. Het design van de tiara bestaat uit een motief van kransen.

Sophie droeg de tiara regelmatig gedurende haar leven. Na haar overlijden droeg dochter Helen de tiara op haar huwelijk met de kroonprins van Roemenië. Blijkbaar erfde Helen de tiara niet, want de tiara werd gegeven aan prinses Frederika van Hannover toen die trouwde met de latere koning Pavlos I van Griekenland. De tiara werd een favoriet van Frederika en ze droeg hem vaak.

Wat er met de tiara gebeurde nadat de monarchie in Griekenland werd afgeschaft, is niet duidelijk. Frederika had de tiara nog wel in bezit toen de Griekse koninklijke familie in ballingschap ging. Ze hield de tiara ook, terwijl ze de andere tiara's aan schoondochter koningin Anne-Marie gaf.

Veel juwelenkenners namen aan dat de tiara verkocht was na de dood van Frederika. Al bleven er verhalen dat de tiara nog zou bestaan en in bezit zou zijn van de familie.

In 2012 had kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland een grote verrassing voor juwelenkenners. Voor de festiviteiten rond het regeringsjubileum van koningin Margrethe II van Denemarken verscheen zij met de tiara.

Mogelijk heeft Frederika de tiara bij testament nagelaten aan haar kleinzoon, kroonprins Pavlos. Mogelijk heeft iemand anders de tiara geëerfd en is de tiara later gekocht door de Griekse royals.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). Queen Sophie's Diamond Tiara