Ga naar innoud

De robijnen parure

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Deze diamanten en robijnen tiara in de vorm van een krans stamt af van koningin Olga van Griekenland. Er horen nog een bijpassend collier en twee broches bij. Koningin Olga was van Russische komaf - de Romanov-familie - en getrouwd met koning Giorgos van Griekenland.

Koning Giorgos liet gekochte robijnen - mogelijk robijnen uit Rusland - in een parure voor zijn vrouw zetten. Bij Olga's overlijden in 1926 werd de tiara nagelaten aan hun zoon Nikolaos. Diens vrouw Elena heeft de set in ieder geval voor een schilderij gedragen.

Koningin Anne-Marie met de set
© Mark Cuthbert/UK Press/Getty Images

Nikolaos en Elena leenden de set ook uit aan hun dochters Marina (de latere hertogin van Kent) en Olga. Olga, getrouwd met prins Paul van Joegoslaviƫ, erfde de set in 1938 van haar vader.

Paul en Olga moesten in de oorlogsjaren echter in ballingschap en de tiara werd verkocht. En wel aan Olga's neef, koning Pavlos van Griekenland. Hij kocht de tiara voor zijn vrouw Frederika.

Koningin Frederika gaf de tiara na de dood van koning Pavlos aan haar schoondochter en de nieuwe koningin van Griekenland: Anne-Marie. Samen met de smaragden parure is dit een van de juwelensets die koningin Anne-Marie geregeld draagt.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). The Miller Fringe Tiara