Ga naar innoud

De smaragden parure

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze diamanten en smaragden parure (juwelenset) bestaat uit een tiara, broche en oorbellen. De broche en oorbellen hebben smaragden hangers. De tiara is de blikvanger met de grote cabochon geslepen smaragden en heeft de typische stijl van een Russische kokosknik (traditionele hoofdtooi). De tiara kan ook als collier gedragen worden. De E's tussen de smaragden verwijzen naar koningin Elisabeth.

Het verhaal achter deze juwelenset begint met de koningin Olga, de Russische echtgenote van koning Giorgos I van Griekenland. Zij nam namelijk een collectie cabochon geslepen smaragden mee naar haar nieuwe vaderland. Daar droeg ze die als broches, hangers aan collier of als versierselen op een hoofdtooi.

Koningin Anne-Marie met de set © PPE

In haar testament liet koningin Olga de smaragden na aan haar zoon, koning Constantijn. Maar die overleed een paar jaar voordat Olga zelf overleed. Hierdoor kwamen de smaragden in het bezit van koning Giorgios II (zoon van Constantijn en dus kleinzoon van Olga). Diens echtgenote Elisabeth liet enkele van de smaragden in een tiara zetten.

Na een aantal designs geprobeerd te hebben liet koningin Elisabeth een tiara in kokoshnik-vorm maken waarin de smaragden geplaatst werden. De kokoshnik-vorm was een eerbetoon aan de Russische achtergrond van koningin Olga. Verder liet ze E's tussen de smaragden plaatsen, als verwijzing naar haar eigen naam. De resterende smaragden werden gebruikt in een paar oorbellen en een broche.

Koningin Frederika was de volgende koningin die de tiara droeg en zorgde ervoor dat de oorbellen en de broche ok gebruikt werden. Later gaf ze de set door aan haar schoondochter en nieuwe koningin van Griekenland: Anne-Marie.

Samen met de robijnen parure is dit de set die koningin Anne-Marie het meeste draagt.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). The Greek Emerald Parure