Ga naar innoud

De Braziliaanse aquamarijnen parure

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Koningin Elizabeth II in avondjurk met tiara, collier en oorbellen

© Anwar Hussein/Getty Images

Deze parure uit diamanten en aquamarijnen bestaat uit een tiara, collier en oorbellen. Koningin Elizabeth II heeft opdracht gegeven deze set te maken en dat maakt het een van de weinige Britse koninklijke juwelen dat geen (historisch) familiestuk is.

Het verhaal van deze set begint in 1953, als koningin Elizabeth II een collier en oorbellen cadeau krijgt van de Braziliaanse president ter gelegenheid van haar kroning. De aquamarijnen zijn Braziliaans en volgens het boek van Leslie Field heeft het een jaar geduurd voordat er genoeg goed bij elkaar passende aquamarijnen bij elkaar zijn gezocht. Het collier en de oorbellen zijn gemaakt door Mappin en Webb in Rio de Janeiro.

In 1957 laat ze bij juwelier Garrard een bijpassende tiara maken. In 1958 ontvangt ze vanuit Brazilië nog een armband en broche en als de Queen in 1968 Brazilië bezoekt, krijgt ze een haarornament. Volgens schrijfster Leslie Field zijn aquamarijnen uit dat haarornament gebruikt om de tiara uit te breiden naar zijn huidige vorm.

Want in 1971 laat koningin Elizabeth de tiara die ze bij Garrard heeft laten maken, aanpassen. De originele grote pendant van het collier wordt gebruikt als de grote centrale steen in de tiara. Ook worden er waaier-achtige motieven tussen de aquamarijnen stenen geplaatst, die dus volgens Field van dat haarornament komen.

Foto's

Embed from Getty Images

Bronnen:

The Court Jeweller (2016) The Brazilian Aquamarine Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2013) Tiara Thursday: The Brazilian Aquamarine Parure Tiara