Ga naar innoud

Queen Mary's Lover's Knot-tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 11-02-2019

De tiara, © Britse hof

Deze diamanten tiara met 19 peervormige parels staat foutief bekend als de Cambridge Lovers Knot, de tiara waarvan het een kopie is. Deze tiara is gemaakt door de Britse juwelier Garrard in opdracht van koningin Mary. Zij wou namelijk een kopie van een tiara van haar grootmoeder, Augusta von Hesse. Het resultaat was deze prachtige tiara met diamanten en parels. De parels hangen aan liefdesknopen. Tiara´s en andere juwelen met liefdesknopen waren een periode heel erg populair.

Officiële foto (enkel het hoofd zichtbaar) met een glimlachende prinses Diana met de tiara en pareloorbellen
Prinses Diana met de tiara
© Britse hof

Koningin Mary liet om deze tiara te kunnen maken de Ladies of Engeland-tiara opbreken, waarvan diamanten en 12 parels worden gebruikt. Ze verwijdert de 13 opstaande parels van de Girls of Great Britain-tiara, een parel van de Richmond en Women of Hampshire broches en 6 parels van een stomacher (grote broche) die van de hertogin van Gloucester was geweest (en ook Mary heette). De resterende 11 parels komen van diverse sieraden van de (overleden) moeder van koningin Mary, de hertogin van Teck.

Koningin Mary liet bij haar overlijden in 1953 de tiara na aan haar kleindochter, koningin Elizabeth II. Koningin Elizabeth droeg de tiara vooral in haar jonge jaren.

Prinses Diana krijgt bij haar huwelijk deze tiara in bruikleen. Zij heeft deze een aantal keren gedragen, maar prefereerde de Spencer-tiara boven deze, omdat de Queen Mary´s Lovers Knot door de parels nogal zwaar was en ze door het gewicht hoofdpijn kreeg. Ondanks dat werd (en wordt!) de tiara sterk geassocieerd met Diana. Na de scheiding moest Diana deze tiara terug inleveren. Al gaan er ook verhalen dat de tiara pas na Diana´s dood in de kluis terecht kwam.

Sindsdien bleef de tiara in de kluis. Na het huwelijk van Diana´s zoon William met Catherine/Kate vroegen velen zich af of we de tiara ooit nog eens zouden zien. In 2015 verscheen Catherine voor het eerst met de tiara. Enigzins wel toepasselijk voor een hertogin van Cambridge om een tiara te dragen die geïnspireerd is door de Cambridge Lovers Knot.

Foto's

12 juli 2017: De hertogin van Cambridge (Catherine/Kate) draagt de tiara tijdens het staatsbezoek van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje

8 december 2016: De hertogin van Cambridge (Catherine/Kate) draagt de tiara naar de jaarlijkse diplomatieke receptie

8 december 2015: De hertogin van Cambridge (Catherine/Kate) draagt de tiara naar de jaarlijkse receptie voor diplomaten

Bronnen:

Hugh Roberts. The Queens Diamonds. Royal Collection Publications. 2012. ISBN: 978-1-905686-38-4

The Court Jeweller (2016). Tiara Timeline: Queen Mary's Lover's Knot Tiara

The Court Jeweller (2015). Kate Wears the Lover's Knot Tiara

The Court Jeweller (2014). Queen Mary's Lover's Knot Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2015). Tiara Thursday (on a Wednesday): The Cambridge Lover's Knot Tiara, Revisited

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Cambridge Lover's Knot