Ga naar innoud

De Cullinan diamanten

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

De Cullinan is een beroemde diamant en heeft een prachtig verhaal. Gevonden in 1905 door terreinopzichter Frederick Wells tijdens zijn dagelijkse inspectie rond de Premier-mijn in Zuid-Afrika, is het een van de grootste ruwe diamanten tot nu toe die gevonden is: 3106 karaat in ongeslepen staat (!), 10 cm lang, 5 cm breed, 5 cm dik en een gewicht van 605 gram. Experts vermoeden dat de diamant nog groter was, aangezien de vlakke kant aangeeft dat er een stuk ontbreekt, dat tot op heden niet is gevonden. De diamant is vernoemd naar de eigenaar van de mijn waar hij gevonden is, Thomas Cullinan.

De Boerenoorlog in Afrika was net ten einde, en de nieuwe Zuid-Afrikaanse Republiek (ook bekend als Transvaal) had al een idee waar zo'n waardevol geschenk naartoe moest. De ruwe diamant werd als cadeau bestemd voor de Britse koning Edward VII, als "een teken van loyaliteit van het volk aan de troon en zijn persoon". Na wat geaarzel van de Britse regering en de koning zelf, besloot Edward VII het cadeau te accepteren. In 1907, op zijn 66ste verjaardag, kreeg hij de diamant overhandigd. De koning verklaarde meteen plechtig dat de diamant bewaard en behouden zou blijven tussen de erfstukken van de Kroon.

Om de diamant te slijpen wendde de koning zich tot de Amsterdamse juwelier Asscher. Daar werd veel tijd bestudeerd aan het bekijken en bestuderen van de diamant om te kijken hoe die het beste gebroken en geslepen kon worden. Het was een zeer verantwoordelijke opdracht die ze hadden gekregen, met veel kans dat het misging en de diamant voor altijd geruïneerd zou worden. Op 10 februari 1908 besloot Joseph Asccher dat hij er klaar voor was. De eerste slag brak de beitel, de tweede slag brak de diamant op de juiste manier in tweeën. Door de spanning en de zenuwen moet hij daarna wel even ondersteund worden, maar hij valt niet volgens de legende spontaan flauw. Het ware verhaal is dat hij het succes ging vieren met champagne.

Asscher creërde 9 grote diamanten, en 96 kleine briljanten en 10 karaat aan 'overblijfsel'. De twee grootste diamanten waren voor koning Edward VII, de rest mocht Asscher houden als betaling. Maar uiteindelijk zou alles bij de Britse koninklijke familie terecht komen. De Cullinan IV werd later door koning Edward gekocht als cadeau voor zijn vrouw, koningin Alexandra. De rest werd later gekocht door de nieuwe regering van de Unie van Zuid-Afrika en geschonken aan koningin Mary. De diamanten zijn nog altijd in het bezit van de Windsors.

Vandaag de dag bestaat juwelier Asscher in Amsterdam nog steeds, als Koninklijke Asscher. Zij zijn nog altijd specialisten in diamanten en hebben zelfs een officieel erkende stijl van slijpen van diamanten: de Royal Asscher Cut.

De 9 diamanten:

Bronnen:

Hugh Roberts. The Queens Diamonds. Royal Collection Publications. 2012. ISBN: 978-1-905686-38-4