Ga naar innoud

De Cullinan III en IV

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

De broche, © Royal Collection Trust

Het Britse koningshuis heeft de eer om de grootste diamant ter wereld te hebben: de Cullinan. Orgineel 10 cm lang, 5 cm breed en 5 cm dik, heeft de Amsterdamse juwelier Asscher er 9 diamanten van gemaakt die in regalia en juwelen zijn verwerkt.

Koningin Elizabeth poseert glimlachend in een oranje jurk terwijl ze zit op een stoel.

Koningin Elizabeth II, © Britse hof

De Cullinan III en IV zijn kleiner dan de Cullinan I en II, maar met een gezamenlijke grootte van 158 karaat zijn deze diamanten nog zeer indrukwekkend. Beiden zijn in dezelfde vorm geslepen als de Cullinan I en II. De Cullinan III is een peervormig geslepen diamant van 93 karaat, de Cullinan IV is de vierkant geslepen diamant van 64 karaat. De diamanten zijn gemonteerd in een broche-zetting.

Koningin Mary was een groot liefhebster van juwelen in het algemeen, en deze Cullinan-broche in het bijzonder. In de familie was deze voorliefde ook bekend.

Toen koningin Elizabeth II in 1958 op staatsbezoek in Nederland juwelier Asscher bezocht, droeg ze deze broche. Louis Asscher, die aanwezig was toen in 1908 Joseph Asscher de orginele Cullinan-diamant sliep, leidde de koningin rond.
Op een bepaald moment haalde ze broche van haar kleding af, zodat Louis het meesterwerk van dichtbij kon bekijken. Hij was zeer vereerd en geroerd door dit gebaar. Maar het leuke was dat de koningin bij het overhandigen van de broche liefdevol sprak over "Granny's chips" (de steentjes van oma). Deze bijnaam voor de broche is sindsdien blijven hangen.

Koningin Elizabeth II is een fan van broches, maar draagt de Cullinan-broche niet met regelmaat. Of dit te maken heeft met de waarde en de grootte van de broche of uit eerbied voor 'de steentjes van oma', is een goedbewaard geheim.

Bronnen:

Hugh Roberts. The Queens Diamonds. Royal Collection Publications. 2012. ISBN: 978-1-905686-38-4