De Girls of Great Britain and Ireland-tiara

Close-up, © Sean Gallup/Getty Images

Deze diamanten tiara met golven en krullen is gemaakt door Wolff & Co. voor Garrard. en was een huwelijksgeschenk voor prinses Mary von Teck, de latere Queen Mary.

Het comité "Girls of Great-Britain and Ireland" zamelde geld in voor deze tiara als cadeau. Na aanschaf bleek er nog 3000 pond over te zijn, dat werd gedoneerd aan een fonds voor weduwen en wezen die achterbleven na het ongeluk met de HMS Victoria.

De tiara kan gedragen worden als halsketting of als klein kroontje. In het begin was de tiara bovenop bezet met 14 parels.

In 1914 worden de parels vervangen door 13 briljanten van het graafschap van Surrey-collier/tiara. 13 van de 14 parels worden gebruikt voor Mary's Lover's Knot-tiara. Rond die periode wordt ook de onderrand van de tiara verwijderd zodat die los te dragen is als hoofdband.

In 1947 krijgt koningin Elizabeth II (toen nog prinses) de tiara en hoofdband als huwelijkscadeau. Vanaf 1969 zit de hoofdband weer als onderrand aan de tiara. Koningin Elizabeth draagt de tiara regelmatig.

Bronnen:

Hugh Roberts. The Queens Diamonds. Royal Collection Publications. 2012. ISBN: 978-1-905686-38-4

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Readers' Top 15 Tiaras: #1. The Girls of Great Britain & Ireland Tiara

Deel deze pagina: