Ga naar innoud

De Oriental Circlet

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © POOL - Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Deze tiara van diamanten en robijnen was een geschenk van prins Albert voor zijn vrouw koningin Victoria en gemaakt in 1853 door Garrard. De tiara bevatte toen opalen in plaats van robijnen. Prins Albert heeft de tiara zelf ontworpen en was geïnspireerd door juwelen die hij op het door hem georganiseerde Grote Tentoonstelling zag. De website van de Royal Collection vertelt een iets ander verhaal: dat de prins geïnspireerd raakte door juwelen uit India die door de Oost India Compagnie werden gepresenteerd aan koningin Victoria na afloop van de Grote Tentoonstelling.

Prins Albert koos in het ontwerp voor opalen, omdat dat een van zijn favoriete edelstenen zijn. De diamanten kwamen uit de koninklijke collectie. Dat leverde nog een groot probleem later. De Hannovers (familie waar Victoria van afstamt) in 1858 het recht op de juwelen van wijlen koningin Charlotte. Een flink aantal diamanten uit de tiara moesten verwijderd worden en opgestuurd worden naar Duitsland. Door nieuwe diamanten aan te kopen en diamanten van andere juwelen te gebruiken werd de tiara weer compleet gemaakt.

Na de dood van Albert kwam Victoria zelden in het openbaar. Bij haar eigen overlijden liet ze de tiara na aan de Kroon en speciaal bestemd voor koninginnen. Victoria´s schoondochter koningin Alexandra mocht dus de tiara voortaan dragen. Alexandra hield niet van opalen en dat ze ongeluk betekenden. Ze liet dus al snel de opalen vervangen door robijnen. De robijnen kwamen ook uit de collectie: Burmese robijnen die rond 1870 gegeven waren aan koningin Victoria.

Er zijn echter geen foto´s opgedoken waarop Alexandra de tiara draagt, enigzinds opmerkelijk na de aanpassingen die ze heeft gedaan. En juwelenliefhebber koningin Mary - die na Alexandra op de troon kwam - heeft de tiara blijkbaar ook nooit gedragen. De tiara zijn we pas weer verschijnen bij Mary´s schoondochter Elizabeth, de Queen Mum. Die krijgt de tiara in 1937 als haar man gekroond wordt tot koning George VI.

De Queen Mum draagt de tiara vaak. Zelfs als haar dochter gekroond is tot koningin Elizabeth II mag ze de tiara blijven gebruiken. Koningin Elizabeth II heeft de tiara sinds de dood van haar moeder in 2002 slechts eenmaal gedragen: in 2005 tijdens een bezoek aan Malta.

Bronnen:

From Her Majesty's Jewel Vault. The Oriental Circlet

The Court Jeweller (2015). Tiara Timeline: The Oriental Circlet And The Crown Rubies

The Royal Order of Sartorial Splendour (2012). Tiara Thursday: The Oriental Circlet