Ga naar innoud

Queen Mary's fringe tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Britse hof

Deze tiara is gemaakt door E. Wolff en Co. voor Garrard voor koningin Mary in 1919. Het motief van de tiara is zonnestralen, de vorm doet een beetje denken aan een kokohsnik (traditionele Russische hoofdtooi voor vrouwen).

De meeste diamanten voor deze tiara werden gehaald uit een collier/tiara dat koningin Victoria bij Collingwood had gekocht en dat een huwelijksgeschenk was voor koningin Mary.

Koningin Mary gaf het in 1936 als geschenk aan de Queen Mother. Die leende het weer uit aan dochter koningin Elizabeth II en kleindochter prinses Anne voor hun huwelijken. Bij het huwelijk van koningin Elizabeth brak het frame van de tiara toen ze zich aan gereedmaken was. Iemand van Garrard voerde een noodreparatie uit, zodat ze toch op tijd kon vertrekken richting kerk.

Prinses Beatrice breed lachend in haar trouwjurk, die bezet is met kralen en stenen en potmouwtjes heeft.

Prinses Beatrice op haar trouwdag
© Brits hof

Na het overlijden van de Queen Mother in 2000 heeft koningin Elizabeth de tiara geërfd. Ze heeft het tot nu slechts een paar keer gedragen. Heel verrassend leende de Queen de tiara uit aan kleindochter prinses Beatrice in 2020 voor diens bruiloft met Edoardo Mapelli Mozzi.

Hoewel, verrassend? Er doet een theorie de ronde dat de tiara mogelijk een huwelijkstiara voor de oudste prinsessen die geboren zijn in de familie. Hoewel Zara Philips de oudste kleindochter van de Queen is (als dochter van prinses Anne) heeft zij geen titel en is zij dus geen prinses. De oudste kleindochter die wél een prinses is Beatrice, dochter van prins Andrew.

Dat zou betekenen dat we wellicht de huwelijkstiara van prinses Charlotte - dochter van prins William en Kate - al weten.

Bronnen:

Hugh Roberts. The Queens Diamonds. Royal Collection Publications. 2012. ISBN: 978-1-905686-38-4

From Her Majesty's Jewel Vault. Queen Mary’s Fringe Tiara

The Court Jeweller (2017). Queen Mary's Fringe Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2017). Tiara Thursday: Queen Mary's Fringe Tiara, Revisited