Ga naar innoud

De Saksen-Coburg en Gotha saffieren tiara

Gemaakt op 31-10-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Tim Graham/Getty Images

Deze diamanten en saffieren tiara is oorspronkelijk een collier. En niet zomaar een collier, maar eentje uit de Belgische koninklijke familie. Het collier behoorde namelijk toe aan prinses Louise van België, dochter van koning Leopold II. Ze was getrouwd met prins Ferdinand Philipp van Saksen-Coburg en Gotha (de Belgische koninklijke familie zelf is ook een tak van de Saksen-Coburg en Gotha´s).

Prinses Louise veroorzaakte nogal wat schandalen: haar huwelijk was niet gelukkig en na het verlaten van haar man versleet ze een hoop minnaars. Ze raakte in onmin met haar familie en uiteindelijk raakte ze in financiële problemen. Hiermee werd ze gedwongen haar gehele bezit, inclusief haar juwelen, te verkopen.

Aan wie de juwelen allemaal zijn verkocht is niet duidelijk - de Nederlandse Wikipedia schrijft dat Ferdinand zo vernederd was dat hij alles opkocht - maar in de jaren ´50/´60 wordt het collier gekocht door de Queen. Koningin Elizabeth maakt er een tiara van zodat het past bij de saffieren oorbellen en collier paste die ze van haar vader kreeg als huwelijkscadeau.

Bronnen:

The Court Jeweller (2016). The Belgian Sapphire Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Modern Sapphire Tiara