Ga naar innoud

De York-tiara

Gemaakt op 7-10-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Kent Gavin/Getty Images

Deze diamanten tiara is gemaakt door Garrard en was een huwelijksgeschenk voor Sarah Ferguson - de hertogin van York - van koningin Elizabeth en prins Philip. Het is nog steeds haar eigendom.

Een lachende hertogin van York in witte avondjurk met de tiara
De hertogin van York met tiara
© Getty Images (Kent Gavin)

De hertogin van York droeg de tiara op haar huwelijk met prins Andrew. In eerste instantie was de tiara verborgen achter bloemen. Toen het paar in een zijkamer van de kerk het huwelijksregister tekenden, werden de bloemen verwijderd. Zo wou Sarah haar transitie van burgermeisje naar lid van de koninklijke familie markeren.

Behalve de tiara ontving Sarah ook een juwelenset dat bestond uit een collier, oorbellen en armband. De tiara is de enige tiara die ze heeft gedragen tijdens haar huwelijk met prins Andrew. Na hun scheiding in 1992 bleef het haar persoonlijk eigendom.

De hertogin droeg de tiara voor het laatst op het White Tie and Tiara bal van Elton John in 2001. Sindsdien is de tiara niet meer gezien, maar er wordt algemeen verwacht dat haar dochters Beatrice of Eugenie de tiara zullen dragen op hun huwelijken.

Bronnen:

The Court Jeweller (2018). The York Diamond Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2016). Tiara Thursday: The York Diamond Tiara