Ga naar innoud

De Musy-tiara

Gemaakt op 11-11-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up van de tiara, © Getty Images

Deze indrukwekkende tiara met patronen van bloemen en zwierige krullen is gemaakt voor koningin Margherita van Italië door juwelier Musy in 1904. Elke bloem in de tiara bevat een parel. De tiara wordt vooral bekend door koningin Marie-José.

Koningin Margaritha in zwarte avondjurk met de tiara

Koningin Margherita
© Wikimedia Commons

Het verhaal gaat dat om de tiara te maken er ook een aantal sieraden uit koningin Margherita's collectie zijn gebruikt. Bij haar overlijden in 1926 laat ze de tiara na aan haar kleinzoon, de latere koning Umberto II.

Umberto II trouwt met de Belgische prinses Marie-José en ze krijgt de tiara als huwelijksgeschenk. Als koningin van Italië draagt ze vooral deze tiara regelmatig. Ze neemt onder andere deze tiara zelfs mee als de monarchie wordt afgeschaft en zij en Umberto in ballingschap worden gedwongen.

Door de ballingschap moet de familie echter bezittingen verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook juwelen worden verkocht, maar deze tiara is in de familie kunnen blijven.

Koningin Marie-José in witte avondjurk met de tiara en grote diamanten oorbellen

Koningin Marie-José
© Wikimedia Commons

Koningin Marie-José laat de tiara in 2001 na aan haar schoondochter, prinses Marina. Die zou nu - als Italië nog een monarchie was - de huidge koningin van Italië zijn.

Veel gelegenheden heeft zij en de rest van de familie niet om juwelen weer eens uit de kluis te dragen, maar prinses Marina droeg de tiara in 2003 naar het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken. Marina's schoondochter prinses Clotilde heeft de tiara nog niet gedragen.

Een evenement gemist waarop dit sieraad is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen:

The Court Jeweller (2015). Queen Margherita's Musy Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendor (2013). Tiara Thursday: The Ancona Tiara