Ga naar innoud

De toermalijnen parure

Gemaakt op 11-11-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up van de tiara uit de set, © Getty Images

Deze grote juwelenset - ook wel parure - bestaat uit een tiara, halsketting, twee armbanden, een paar oorbellen en een broche. Het was een huwelijksgeschenk voor prinses Elisabeth van Saksen in 1850. In 2003 droeg prinses Clothilde deze tiara op haar huwelijk.

Bestaande uit diamanten en roze edelstenen (toermalijn volgens prinses Maria Gabriele van Savoye, roze topaas volgens Vincent Meylan) is dit wel een van de mooiere sets die de Savoys hebben.

Koningin Maria Teresa van Sardinië gaf deze set dus als huwelijksgeschenk aan haar schoondochter Elisabeth, toen die in 1850 met diens zoon prins Ferdinand trouwde. Origineel bevatte de steen trouwens granaat en op een gegeven moment zelfs koraal.

Het motief/patroon wat we steeds terug zien, is een bloemenpatroon. Al heeft juwelier Musy de armbanden op een gegeven moment aangepast en daar Savoye-knopen in verwerkt.

Prinses Elisabeth liet de set na aan haar dochter Margaritha, getrouwd met de Italiaanse koning Umberto I. Sindsdien is het in bezit van de koninklijke familie van Italië.

De set zien we niet veel, voornamelijk omdat de voormalige koninklijke familie geen evenementen of verplichtingen heeft waar we juwelen zouden kunnen zien. Prinses Clothilde droeg de set op haar huwelijk met prins Emanuele-Filiberto in 2003, al draagt ze soms nog wel eens de oorbellen. Zoals op het huwelijk van prins Albert van Monaco en prinses Charlene in 2011.

Foto's

Embed from Getty Images

Bronnen:

The Court Jeweller (2016). The Savoy Tourmaline Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendor (2014). Tiara Thursday: The Savoy Pink Tourmaline Tiara