Ga naar innoud

Astrid's smaragden oorbellen

Gemaakt op 1-04-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Julian Parker/UK Press/Getty Images

Deze diamanten oorbellen met smaragden waren eigendom van de Belgische koningin Astrid. Na lange tijd niet meer gezien te zijn geweest, zijn ze recent herontdekt door groothertogin Maria Teresa.

Vermoedelijk is het een cadeau van haar ouders, prins Carl en prinses Ingeborg van Zweden. Die hebben haar namelijk een hele juwelenset gegeven met smaragden, bestaande uit een broche, oorbellen en een kruis.

Koningin Astrid draagt de oorbellen regelmatig en besluit dat ze in de toekomst zijn bestemd voor haar dochter Joséphine-Charlotte. Helaas verongelukt koningin Astrid in 1935.

Joséphine-Charlotte erft de oorbellen niet meteen na de dood van haar moeder. Haar vader hertrouwt in 1941 met Lilian Baels. Prinses Lilian draagt de oorbellen ook.

Astrid en Lilian; © Belgische monarchie

Kort na haar huwelijk met groothertog Jean van Luxemburg gaan de oorbellen toch naar Joséphine-Charlotte. Waarom het lang geduurd heeft is niet bekend. Ze droeg ze in ieder geval regelmatig.

De oorbellen stonden niet op de lijst om geveild te worden in 2006 maar omdat ze lang niet waren gezien, was het niet zeker of ze nog in de collectie waren. Intussen hebben we in 2007 en 2011 groothertogin Maria Teresa gezien met de oorbellen.

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400