Ga naar innoud

De Belgische scroll-tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Mark Cuthbert/UK Press/Getty Images

Deze tiara heeft een Belgische achtergrond: gemaakt door een Belgische juwelier in opdracht van een Belgische bank voor de Belgische prinses Josephine-Charlotte die ging trouwen met groothertog Jean van Luxemburg. In 2006 stond het op de lijst om geveild te worden, maar het werd op tijd gered.

Juwelier Coosemans maakte in opdracht van Sociëté Générale de tiara, dat een huwelijksgeschenk was voor groothertogin Joséphine-Charlotte. De diamanten komen uit Kongo, in die tijd nog een Belgische kolonie.

Joséphine-Charlotte droeg de tiara voor het eerst op de officiële foto's van haar huwelijk met groothertog Jean van Luxemburg. Tijdens de huwelijksceremonie zelf droeg ze het Kongo-collier als tiara.

Het middenstuk van de tiara schijnt volgens Christophe Vachaudez gebruikt te kunnen worden als broche. Luxarazzi en The Court Jeweller zeggen dat de diamant in het midden verwijderd kan worden om in een ring te dragen.

Op een foto in het boek van Christophe Vachaudez die de juwelier aan het werk laat zien met de tiara, is inderdaad een ring zonder steen te zien. Hoort de ring inderdaad bij de tiara? Of hoort de ring er niet bij en kreeg die een andere steen? Dat verhaal is nog niet geheel duidelijk.

De tiara stond op de lijst van juwelen die geveild gingen worden in 2006. Door de kritiek op het voornemen juwelen te verkopen werd de veiling afgelast. In de jaren daarna werden er alsnog juwelen verkocht, maar deze tiara bleef in de familie en zo gered. Tegenwoordig wordt de tiara gedragen door groothertogin Maria Teresa.

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400

The Court Jeweller (2016). Saturday Sparkler: The Belgian Scroll Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Belgian Scroll Tiara

Luxarazzi (2013). Luxarazzi 101: The Grand Ducal Tiara Collection