Ga naar innoud

De Kongo-tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Naast de Belgische scroll-tiara kreeg de Belgische prinses Josephine-Charlotte dit collier (dat ook als tiara grdragen kan worden) als huwelijksgeschenk bij haar huwelijk met groothertog Jean van Luxemburg. In 2006 stond het op de lijst om geveild te worden, maar het is niet zeker of het gered is.

Het was een huwelijksgeschenk van Kongo (toen een Belgische kolonie) en bestaat volledig uit Kongolese diamanten. Volgens Christophe Vachaudez was het een geschenk van koning Leopold III, Joséphine-Charlotte's vader.

De groothertogin droeg het tijdens haar huwelijksceremonie als tiara (voor de officiële huwelijksfoto's draagt ze de Belgische scrolltiara) en sindsdien vooral als collier. Wel leende ze het als tiara uit aan dochters prinses Marie Astrid, prinses Margaretha en schoondochter Marie Teresa voor hun huwelijken.

Het collier stond op de lijst van juwelen die geveild gingen worden in 2006. Door de kritiek op het voornemen juwelen te verkopen werd de veiling afgelast. In de jaren daarna werden er alsnog juwelen verkocht, maar of het is gered is niet duidelijk. Sinds 2006 is het namelijk niet meer gezien, terwijl andere stukken die zijn gered sindsdien wel gezien.

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400

Luxerazzi (2012). Luxarazzi 101: the Congo Diamond Necklace Tiara

Luxarazzi (2013). Luxarazzi 101: The Grand Ducal Tiara Collection