Ga naar innoud

Astrid's smaragden choker/halsband

Gemaakt op 1-04-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Pascal Le Segretain/Getty Images

Deze halsband (ook wel: choker) is eigenlijk een armband en eigendom geweest van de Belgische koningin Astrid. Haar dochter groothertogin Joséphine-Charlotte krijgt deze uiteindelijk in bezit. In 2006 stond het op de lijst om geveild te worden, maar het werd op tijd gered.

Als armband bij koningin Astrid
© Belgische monarchie

Op vroege foto's en portretten is koningin Astrid met het sieraad te zien als armband. Volgens het Luxemburgse hof was het een cadeau van koningin Elizabeth aan koningin Astrid bi de geboorte van Joséphine-Charlotte.

Koningin Astrid verongelukt in 1935, maar Joséphine-Charlotte erft de armband niet meteen na de dood van haar moeder. Haar vader hertrouwt in 1941 met Lilian Baels. Prinses Lilian draagt de armband ook.

Maar op een gegeven moment gaat de armband toch naar Joséphine-Charlotte, samen met de oorbellen van haar moeder.

Waarom het lang geduurd heeft voordat Josephine-Charlotte de armband en de oorbellen kreeg is niet bekend. Waarschijnlijk is het sieraad in die periode ook aangepast om als halsband/choker te dragen. Opvallend is dat Joséphine-Charlotte het weinig draagt.

Een jonge prinses Lilian in een witte avondjurk
Prinses Lilian, © Belgische monarchie
Prinses Lilian in zwarte avondjurk en witte bontstola leunt glimlachend tegen een pilaar in het paleis
Prinses Lilian, © Belgische monarchie

De halsband stond op de lijst van juwelen die geveild gingen worden in 2006. Door de kritiek op het voornemen juwelen te verkopen werd de veiling afgelast. In de jaren daarna werden er alsnog juwelen verkocht, maar gelukkig bleef het in de familie en werd het zo gered. Tegenwoordig wordt het regelmatig gedragen door groothertogin Maria Teresa.

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400

Luxarazzi (2014). Luxarazzi 101: Queen Astrid's Emerald Bracelet Choker