Ga naar innoud

De smaragden tiara/collier van Van Cleef en Arpels

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up, © Sean Gallup/Getty Images

Dit collier is gemaakt door van Cleef en Arpels en kan ook als tiara gedragen worden. De herkomst is wat verwarrend - huwelijkscadeau of toch zelf besteld en gekocht - maar sinds groothertogin Joséphine-Charlotte is het in de collectie. Het zou in 2006 geveild worden, maar werd gered.

Volgens Vachaudez was het collier een huwelijksgeschenk van groothertog Jean voor zijn kersverse vrouw groothertogin Joséphine-Charlotte. De smaragden in het middelste gedeelte komen uit de kluis van de Luxemburgse groothertogelijke familie..

Maar volgens Luxarazzi heeft groothertogin Joséphine-Charlotte dit sieraad zelf besteld bij van Cleef en Arpels en sieraden van haar moeder - de Belgische koningin Astrid - gegeven om daarvan de stenen te gebruiken.

Als collier bij groothertogin Joséphine-Charlotte
© Cour Grand Ducale

Een van de zonen van groothertogin Joséphine-Charlotte - prins Jean - heeft gezegd dat zij het grootste deel van de smaragden sieraden van haar moeder had geërfd toen het collier was tentoongesteld in het kader van een aanstaande veiling.

Jazeker, een veiling. De tiara stond op de lijst van juwelen die geveild gingen worden in 2006. Door de kritiek op het voornemen juwelen te verkopen werd de veiling afgelast.

In de jaren daarna werden er alsnog juwelen verkocht, maar deze tiara bleef in de familie en zo gered.

In 2012 droeg prinses Marie-Astrid de tiara tijdens de festiviteiten rond het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en Stephanie.

Bronnen:

Vachaudez, Christophe (2004). Koninklijke juwelen van de koninginnen en prinsessen van België. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9020953400

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Flashback Friday: Grand Duchess Maria Teresa's Tiaras

Luxarazzi (2013). Luxarazzi 101: The Grand Ducal Tiara Collection