Ga naar innoud

De pareltiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up © Antony Jones/UK Press via Getty Images

Dit is een diamanten tiara met druppelvormige parels, gemaakt door Cartier. Lange tijd werd er gedacht dat het een huwelijksgeschenk was voor prinses Charlotte van haar man, graaf Pierre de Polignac. Het paar was echter al lange tijd gescheiden voordat de tiara besteld werd.

Prinses Charlotte van Monaco bestelde in 1949 de tiara bij Cartier. Dat jaar werd namelijk haar zoon Rainier de nieuwe vorst van het prinsdom. Ze bleef de tiara dragen, ook nadat prins Rainier getrouwd was met Grace Kelly. Grace heeft de tiara van haar schoonmoeder nooit publiekelijk gedragen.

Prinses Caroline - dochter van prins Rainier en prinses Grace - heeft de tiara wel gedragen. Hierdoor opperen sommigen dat prinses Charlotte de tiara wel eens nagelaten kon hebben aan haar kleindochter.

Maar blijkbaar heeft de familie - net als de Oranjes - een stichting waartoe onder meer deze tiara toe behoort. De begeleidende teksten bij de tiara als deze wordt tentoongesteld in het buitenland melden dat de tiara eigendom is van de "Palais Princier de Monaco Collection".

De tiara is voor het laatst gedragen in 2012. Sindsdien is de tiara regelmatig te zien in de reizende tentoonstelling over prinses Grace.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2014). Princess Charlotte's Cartier Pearl Drop Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Cartier Pearl Drop Tiara