De aquamarijnen parure

Deze juwelenset (parure) van diamanten en Braziliaanse aquamarijnen is niet als één set gekocht, maar stuk voor stuk verzameld. De sieraden worden geregeld samen gedragen en gecombineerd met andere aquamarijnen.

De tiara

Close-up van de tiara, © PPE (Nieboer)

De tiara is in art-deco stijl en gemaakt door juwelier Van Kempen en Begeer. Het was een cadeau van koningin Wilhelmina en prins Henrik voor Juliana's 21ste verjaardag in 1930.

De basis van de tiara is in platina en bezet met diamanten en aquamarijnen en doet Grieks aan. Op de basis zijn zeven grote aquamarijnen geplaatst, deze zijn briolette geslepen. De aquamarijnen zijn dan peervormig en hebben facetten in de vorm van een driehoek.

Het collier

Close-up van het collier © PPE (Niboer)

Dit collier is in Belle Epoque stijl en kocht bij juwelier J.C Burnier in Den Haag door koningin Emma, als verjaardagscadeau voor prinses Juliana. In het collier zijn zeven grote vierkante aquamarijnen te vinden, met een rechthoekige aquamarijn als hanger. Het is een lang collier, maar kan ingekort worden. Met wat er tussenuit gehaald is kan een armband gemaakt worden.

De oorbellen en broche

(toen nog) Prinses Máxima met oorbellen en broche
© PPE (Nieboer)

Prinses Juliana ontving deze oorbellen als huwelijksgeschenk van haar schoonmoeder, prinses Armgard van Lippe-Biesterfeld. Net als de aquamarijnen in de tiara zijn de aquamarijnen aan deze oorbellen briolette geslepen: de facetten zijn dan in de vorm van een driehoek.

De grote broche in art deco-stijl was een huwelijksgeschenk van prins Bernhard voor prinses Juliana.

Overige aquamarijnen juwelen

Van haar man prins Bernhard kreeg koningin Juliana later ook geregeld juwelen waar aquamarijnen in verwerkt zaten. Verder hebben koningin Beatrix en koningin Máxima ook aquamarijnen juwelen. Geregeld worden die sieraden gemixt met sieraden uit deze set.

Die andere juwelen worden hier niet behandeld.

Foto's

29 april 2013: Prinses Laurentien met de tiara tijdens de festiviteiten op de vooravond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

22 januari 2013: Koningin Beatrix met de tiara tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Brunei

2 juli 2011: Prinses Máxima met de tiara en halsketting tijdens de avondreceptie voor het huwelijk van prins Albert II van Monaco.

28 februari 2007: Tijdens het staatsbezoek aan Turkije draagt Máxima de halsketting, de oorbellen en de broche op haar buik

24 april 2006: Tijdens het staatsbezoek van de Groothertog en Groothertogin van Luxemburg draagt ze de tiara en halsketting

17 december 2005: Tijdens het regeringsdiner ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix draagt Máxima de oorbellen en de hanger voor de halsketting uit de set.

23 oktober 2001: Máxima met de tiara, broche en oorbellen uit de set bij het staatsbezoek van koning Juan-Carlos en koningin Sofia van Spanje.

Een evenement gemist waarop een van deze sieraden is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

Vorsten Royale, nr. 2 2006

Vorsten Royale, nr. 2 2007

Smit, Els (2011). Uit de kluis deel 3: de herkomst van Juliana's aquamarijnen. Royal Glitter.

The Royal Order of Sartorial Splendour (2013): Tiara Thursday: The Dutch Aquamarine Tiara

The Court Jeweller (2016): The Dutch Aquamarine Parure Tiara

Deel deze pagina: