Ga naar innoud

Emma's diamanten bloementiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up van de tiara, © PPE (v.d. Werf)

Deze tiara is gemaakt door van Kempen en Begeer in opdracht van koning Willem III voor zijn tweede vrouw Emma. De kosten van de tiara waren 50 000 gulden. De tiara werd afgeleverd vlak na het overlijden van koning Willem III.

Drie bloemen staan centraal in het ontwerp. En om elke bloem heen is een vorm van een harp te zien (hierdoor wordt het ook wel het Harpendiadeem genoemd). Bovenop de tiara kunnen nog 5 sterren geplaatst worden. Deze sterren heeft heeft koningin Emma als huwelijksgeschenk gekregen van de vorst en vorstin Von Wied.

Koningin Emma heeft de sterren nooit gebruikt, koningin Wilhelmina heeft de tiara wel gedragen met de sterren erop. Sinds koningin Wilhelmina wordt de tiara zonder sterren gedragen, maar de sterren zijn nog wel in de collectie van de Oranjes.

Wel worden de centrale diamanten in de tiara soms vervangen door robijnen.

Close-up van de tiara met robijn in het midden © PPE (Nieboer)
De tiara met sterren erop, © RVD

Koningin Máxima met de sterren, © Getty Images

De sterren die bij deze tiara horen zijn trouwens niet de sterren die gebruikt worden voor Máxima's diamanten sterrentiara. De sterren van de bloementiara zijn 4 sterren met 10 punten en 1 ster met 12 punten. In het midden van elke ster zit een grote diamant. Dit is zeer duidelijk op de tekening van de juwelier en foto's van koningin Wilhelmina. De sterren voor Máxima's tiara zijn vijf sterren die elk 10 punten hebben met een kleine diamant in het midden.

De sterren die koningin Máxima als broches droeg tijdens staatsbezoek van Letland en bij het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden zijn een betere match. Dat waren een 12-puntige ster en twee 10-puntige sterren met een grote diamant in het midden. Ze lijken ook het meest op de sterren uit de foto's van koningin Wilhelmina.

Het is een van de favoriete tiara's van prinses Beatrix, vermoedelijk omdat het een kleine en lichte tiara is. Koningin Máxima heeft deze tiara nog niet vaak gedragen, in tegenstelling tot haar schoonzus prinses Laurentien.

Foto's

28 november 2016: Prinses Laurentien met de tiara tijdens het staatsbezoek van België

7 november 2016: Koningin Máxima draagt de tiara tijdens het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland

10 maart 2011: Prinses Máxima draagt de tiara tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Qatar

19 juni 2010: Prinses Laurentien tijdens het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden

24 februari 2007: Prinses Laurentien tijdens de festiviteiten voor de 70ste verjaardag van koning Harald.

Een evenement gemist waarop deze tiara is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

The Court jeweller (2018). Queen Emma's Diamond Tiara