De Borneo-diamanten set

Close-up van de tiara, © RVD

Koningin Wilhelmina kreeg van de sultan van Katai een diamanten tiara in Oosterse stijl cadeau voor haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden. Het was gemaakt door de Indonesische juwelier van Arcken en co uit Batavia (nu Jakarta), Indonenië. Inmiddels is het opgebroken in losse sieraden.

De tiara is uit goud en diamanten en bestaat uit een basis, drie grote ornamenten en twee kleine diamanten ornamenten. De ornamenten kunnen verwijderd worden zodat ze als broches of oorbellen te gebruiken zijn. Koningin Wilhelmina heeft de tiara nooit in het openbaar gedragen, slechts éénmaal voor een schilderij.

Close-up van de broche, © PPE (Nieboer)
Close-up van de armband, © PPE (Nieboer)

Koningin Juliana heeft de tiara laten opbreken. Van de basis van de tiara is de armband gemaakt. De kleine diamanten ornamenten zijn oorbellen geworden. De grote ornamenten kunnen als broche of als hanger voor oorbellen of collier worden gebruikt.

Close-up van de oorbellen
© PPE (Nieboer)

Hoewel koningin Juliana de losse stukken nooit heeft gedragen, wist koningin Beatrix de juwelen te waarderen en draagt ze sindsdien regelmatig. Ook prinses Laurentien en koningin Máxima zijn met de Borneo juwelen gezien.

Foto's

20 oktober 2012: Prinses Máxima draagt de oorbellen, broche en armband tijdens huwelijk erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stephanie van Luxemburg

8 september 2009: Prinses Máxima draagt broche en de armband tijdens bezoek aan New York. Op deze foto van PPE is te zien dat ze ook de oorbellen draagt, maar dan zonder hanger.

23 februari 2007: Prinses Laurentien draagt de oorbellen en broche naar de 70ste verjaardag van koning Harald van Noorwegen

Een evenement gemist waarop deze sieraden zijn gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

Deel deze pagina: