Emma's parelketting

Close-up

Een parelketting bestaande uit drie rijen parels en een groot diamanten slot waar een grote parel in verwerkt is. Het grote diamanten slot kan eraf gehaald worden en aan een armband of ander collier bevestigd worden. Het kan ook als broche gedragen worden.

Koningin Beatrix met het slot
als broche bij haar inhuldiging
© RVD

De parelketting zelf is ooit van koningin Sophie geweest. Het diamanten slot is vermoedelijk een geschenk geweest van koning Willem III voor zijn vrouw koningin Emma.

Een vergelijkbare parleketting met diamanten slot was eigendom van prinses Louise van Pruisen, vrouw van prins Frederik. In de 19e eeuw was een dergelijk diamanten slot met een grote parel in het midden verwerkt blijkbaar erg populair.

Koningin Beatrix heeft dit slot voornamelijk als broche gebruikt, met als belangrijkste evenement haar inhuldiging. Ook voor officiele foto's heeft ze het diamanten slot gebruikt.

Koningin Máxima, prinses Laurentien en prinses Margriet hebben de ketting met het slot gedragen.

Koningin Beatrix in groen-witte galajurk
Koningin Beatrix op staatsiefoto uit 2003 © RVD

Foto's

28 november 2016: Prinses Margriet draagt de ketting met het parelslot tijdens het staatsbezoek van België

26 mei 2014: Koningin Máxima draagt het parelslot als broche tijdens werkbezoek.

23 januari 2012: Prinses Máxima met het parelslot aan haar armband tijdens gala van de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Ze draagt ook de Bladbroche en aan haar andere arm een armband met het antieke parelslot.

2011: Koningin Beatrix draagt het slot aan haar amband tijdens bezoek aan Duitsland

21 april 2009: Prinses Máxima draagt het slot als broche tijdens staatsbezoek van koning Carl Gustav en koningin Silvia van Zweden

30 januari 2006: prinses Máxima draagt de ketting naar het galadiner ter gelegenheid van 400 jaar Nederlandse-Australische betrekkingen

14 mei 2004: prinses Laurentien draagt de ketting op het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken

Een evenement gemist waarop dit sieraad is gedragen? Stuur me een mailtje

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

Smit, Els (13 augustus 2013) Uit de kluis: Oranjeparels - pearly Queens. Royalglitter.com

Deel deze pagina: